ABD: Yemen ve Libya’da siviller hedef alınırken, BAE ile 2.9 milyarlık yeni silah anlaşması ABD’yi savaş suçlarına ortak eder
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’ne yaklaşık 2.9 milyar Dolar değerinde 18 adet silahlı, insansız hava aracı satmayı planlıyor. Konu hakkında bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü, bu satışın Yemen ve Libya’da daha fazla sivilin ölümüne neden olacağını belirtti ve ABD’nin bu durumda sorumlu olacağını hatırlattı. Af Örgütü ABD’ye “Savaş suçuna ortak olmayın” çağrısı yaptı.
Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Savunuculuk Direktörü Philippe Nassif, “ABD hükümetinin silah satışı konusunda hiçbir çekince duymaksızın BAE’ne desteğini sürdürmesi, bu ülkede yaşayan herkesi iliklerine kadar sarsmalıdır” dedi. Nassif, Af Örgütü adına yaptığı açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:
“ABD yapımı silahlarla hukuka aykırı şekilde öldürülen ve yaralanan Yemenli sivillerin hayatı bu ticaret ile daha büyük bir riskle karşı karşıya kalacak. Çatışmalarda kullanılabilecek silahları temin etmekten mutlaka kaçınılmalı ve ABD, Birleşik Arap Emirlikleri’ne silah sevk etmemelidir; aksi halde, Yemen’deki olası savaş suçlarına suç ortağı olacaktır.”
Philippe NassifUAÖ ABD Şubesi Ortadoğu ve Kuzey Afrika Savunuculuk Direktörü
“ABD yapımı insansız hava araçları, Birleşik Arap Emirlikleri’nin uluslararası insancıl hukuku ihlal eden ve halihazırda dünyanın en yıkıcı insani felaketlerinden birini yaşayan binlerce Yemenli sivilin öldürülmesi ve yaralanmasına yol açan saldırılarından sorumlu olabilir.”
Af Örgütü, önceki hava saldırılarında ABD üretimi bombalar tespit etti
Uluslararası Af Örgütü; Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarının başladığı Mart 2015’ten bu yana Yemen’de sekiz idari bölgeyi ziyaret etti, bu bölgelerde gerçekleştirilen onlarca hava saldırısını soruşturdu ve defalarca ABD’de üretilen mühimmatın kalıntılarını tespit etti. Uluslararası Af Örgütü’nün incelediği ABD üretimi Raytheon Paveway bombaları ile hastanelerin, okulların ve sivillere ait konutların vurulduğu ve bu saldırılarda sağlık görevlileri, öğretmenler ve aralarında iki yaşındaki çocukların da bulunduğu ailelerin öldürüldüğü saptandı.
Saldırılar okulları ve hastaneleri de hedef alıyor
Uluslararası Af Örgütü, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Libya’da uzun zamandır yürürlükte olan BM silah ambargosunu delmek için silahlı insansız hava araçları kullandığını tespit etti. Af Örgütü’nün elde ettiği kanıtlara göre, bu araçlar, uluslararası toplumun desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı yürütülen çatışmalarda, Libya’nın doğusunda geniş bir alanı kontrol altında tutan, Libya Arap Silahlı Güçleri adına etkinleştirildi.
Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, Birleşik Arap Emirlikleri’ne silah satışı bilhassa kaygı verici hale geliyor. Ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri, bu insansız hava araçlarını, sivillerin konutlarını, sahra hastaneleri de dahil sağlık merkezlerini ve ambulansları hedef almak için kullandı. Yaralı sivilleri veya savaşçıları tedavi eden sağlık görevlileri, tıbbi nakil araçları ve sağlık merkezleri uluslararası insancıl hukuk kapsamında özel korumaya sahip olduğundan bu durum daha da büyük endişe yaratıyor.
Trump yönetimi, silah ticaretini insan haklarının önüne koymuştu
Trump yönetimi, ABD’nin silah anlaşmasını, sözleşme yapılan taraflara daha fazla silah ve askeri teçhizat satışına izin verecek şekilde yeniden yorumlamış ve insan haklarının korunması açısından zayıf kriterlerle silah satışını mümkün kılarak, daha şiddetli çatışmaları körükleme riski yaratmıştı. Söz konusu satışlar, Trump yönetiminin bu hamlesinden sonraki ilk insansız hava aracı ihracatı olacak. Ayrıca, bu satışlar, dünyanın dört bir yanında hukuka aykırı öldürmelerde kullanılan bu gelişmiş silahların kaygı verici ölçüde çoğalmasına da sebep olabilir.
Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi, ABD’ye, Yemen’deki taraflara çatışmalarda kullanılmak üzere silah, ekipman ve askeri destek sağlamaya derhal son verme ve Libya’daki silahlı çatışmalarda kullanılabilecek silah ve ekipman sevkiyatını yasaklayarak, BM’nin Libya’daki silah ambargosunu uygulama çağrısında bulunuyor.
Basın Açıklamaları
- İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprağı: Netanyahu, Gallant ve El Masri kendilerine isnat edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan ötürü UCM’de adalet önüne çıkarılmalı
- Ukrayna: Rusya’nın savaş suçu kapsamına giren saldırılarında çocuklar öldürülmeye ve yaralanmaya devam ediyor
- ABD, İsrail’in insani yardımları engellemesine karşılık ABD yasalarını uygulamıyor
- Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir