ABD liderliğindeki koalisyon güçleri, hava saldırılarının neden olduğu sivil kayıp iddialarıyla ilgili soruşturma yürütmeli

Uluslararası Af Örgütü, koalisyon güçlerinin Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırılarıyla ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "ABD liderliğindeki koalisyon güçleri, Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırılarının neden olduğu sivil kayıp iddialarıyla ilgili kapsamlı soruşturmalar yürütmek zorundadır" denildi. Koalisyon tarafından kendilerine İslam Devleti (IŞİD) adı veren silahlı grubu iki yıl boyunca hedef alan 11 saldırıyı inceleyen Uluslararası Af Örgütü, bu saldırılar sonucu 300'e yakın sivilin öldürülmüş olabileceğini ifade etti.

Örgüt, "Uluslararası Af Örgütü'nün ABD Savunma Bakanlığı'na 28 Eylül 2016'da gönderdiği memoranduma şimdiye kadar hiçbir yanıt vermemiştir" denildi.

Konuyla ilgili konuşan Uluslararası Af Örgütü'nün Beyrut bölgesel ofisinin araştırmadan sorumlu vekil direktörü Lynn Maalouf, "ABDi yetkililerinin, koalisyon güçlerinin saldırıları sonucu meydana gelen sivil hasarların tam boyutunu itiraf etmesinin zamanı gelmiştir. Uluslararası insan haklarına karşı işlenmiş olası suçlarla ilgili bağımsız ve yansız araştırma yapılmalı ve kamuoyuna açıklanmalıdır" dedi.

Maalouf şöyle devam etti: “ABD liderliğindeki koalisyonun Suriye’deki faaliyetlerinde sivillerin zarara uğraması konusunu açık bir şekilde önemsememesinden endişeliyiz.”

Açıklamada, "Suriye'nin kuzeyinde Halep vilayetine bağlı Mümbiç bölgesinde Haziran ve Temmuz 2016'da gerçekleştirilen ABD liderliğindeki üç koalisyon saldırısı, memorandumda altı çizilen son olaylar arasında yer almaktadır. Bu üç saldırıyla birlikte al-Tukhar, al-Hadhadh ve al-Ghandoura köylerinde 100'den fazla sivilin öldürülmüş olabileceğinden şüphelenilmektedir. al-Tukhar'a 19 Temmuz'da yapılan saldırının, bir anda en büyük sivil kayba neden olan ABD destekli koalisyon saldırısı olduğuna inanılmaktadır. Bu saldırı sonucu 27'si çocuk en az 73 kişi hayatını kaybetmiş, 30'a yakın kişi de yaralanmıştı" denildi.

Açıklamada şöyle denildi: "Mümbiç'in 25 kilometre kuzeybatısındaki al-Ghandoura köyüne bir hafta sonra yapılan hava saldırısında da aralarında yedi çocuğun da bulunduğu 28 sivil hayatını kaybetti. Uluslararası Af Örgütü'nün yerini belirleyebildiği hava saldırısını gösteren video'da, al-Ghandoura'nın ana caddesindeki bir halk pazarı vurulmuştur. Video ve diğer fotoğraflar, öldürülmüş çocukların bedenlerini de göstermektedir."