ABD: Anayasa Mahkemesinin Seyahat Yasağı Kararı eşitlik değerlerine ters düşüyor
Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi Kampanyalar Direktörü Ashley Houghton bir açıklama yayımlayarak, Anayasa Mahkemesi’nin Başkan Trump’ın uygulanmasını istediği seyahat yasağının tümüyle yürürlüğe girmesi kararına ilişkin şunları söyledi:
“Bu yasak başından beri son derece zalimane ve ayrımcıydı. Nereli olduğun ya da neye inandığından bağımsız olarak herkes için insanlık onuru ve eşitliğe dayanan Amerikan değerleriyle ters düşüyor. Seyahat yasağı herhangi birine güvenlik sağlamak yerine, sadece korkusuzca seyahat etmek ve aileleriyle bir araya gelmek isteyen binlerce insan için kaos ve istikrarsızlık yarattı.”
ABD Başkanı Trump’ın göreve gelir gelmez 27 Ocak 2017’de imzaladığı Başkanlık Kararnamesi ile çoğunluk nüfusu Müslüman olan 7 ülkeden insanların ABD’ye girişine yasak getirmişti. Daha sonra yapılan değişikliklerle kapsadığı ülkeler de güncellenen kararnameye göre sekiz ülkeden (Suriye, Somali, İran, Yemen, Çad, Libya, Kuzey Kore ve Venezualla) vatandaşların ABD’ye girmesi engelleniyor. Trump yönetimi, ayrıca bir önceki ABD Başkanı Obama tarafından söz verilen 2017’de 110,000 mültecinin ABD’ye kabul edilme kotasını 45,000’e indirerek tüm dünyada sığınma ihtiyacında olan onbinlerce mülteciyi sınırlarının dışında tutma kararı aldı.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’