AB-Türkiye: Merkel, Tusk ve Timmermans mültecilere yönelik insan hakları ihlallerini görmezden gelmemeli

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile birlikte yarın (23 Nisan 2016) Gaziantep'i ziyaret ediyor.

Uluslararası Af Örgütü, üst düzey Avrupa heyetinin yarın gerçekleşecek Türkiye ziyareti öncesi bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Heyet, ülkede mültecilerin karşılaştığı insan hakları ihlalleri dizisini ele almalı, bu ihlalleri görmezden gelmemelidir" denildi.

Açıklamada " Uluslararası Af Örgütü ve diğer kuruluşlar, AB-Türkiye göç anlaşmasının imzalanmasının ardından geçen haftalarda, mültecilerin Suriye sınırından Türkiye'ye girişinin engellendiğini, güvenlik güçleri tarafından ateşli silahla vurulduğu ve yurttaşı oldukları ülkelere zorla geri gönderildiğini belgelemiştir" ifadesine yer verildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, "Bu ziyaret, AB-Türkiye anlaşmasının derin kusurlarını gizleyecek bir fırsat değildir. Zira, Angela Merkel'in Türkiye'den geri getirmesi gereken şey gülümseyen fotoğraflar değil, Türkiye yetkililerinin mültecileri yurttaşı olduğu ülkelere geri göndermeyeceğine ve kendi sığınma yasalarını etkin bir şekilde uygulamaya başlayacağına dair sağlam ve güvenilir garantilerdir" dedi.

Türkiye mültecileri yasadışı bir şekilde Suriye'ye geri gönderiyor

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Uluslararası Af Örgütü tarafından elde edilen tanıklıklar göstermektedir ki, Türkiye, aralarında hamile kadın ve çocukların da bulunduğu Suriye'deki savaştan kaçmış mültecileri toplayıp, Türkiye hukuku ve uluslararası hukuka göre yasadışı bir uygulamayla ülkelerine geri göndermiştir.

Suriyeli olmayan mülteciler de benzer uygulamalara maruz kalmıştır. AB-Türkiye anlaşmasının imzalanmasının ardından birkaç saat bile geçmemişken, sığınmacıların geri gönderildikleri taktirde Taliban'ın saldırısına uğrayabileceklerini ısrarla belirtmelerine rağmen Türkiye 30 Afgan uyruklu insanları zorla sınırdışı etmiştir.

Geçtiğimiz aylarda, Türkiye yetkilileri ağır yaralı Suriyeli mülteciler haricinde herkese sınırlarını kapatmıştır. Suriyeli mültecilerin sınırı düzensiz bir şekilde geçmeye çalışırken vurulduğu ve öldürüldüğüne dair raporlar geçtiğimiz haftalarda artış göstermiştir.

Mültecilere muamelenin gözlemlenmesi Türkiye yetkilileri tarafından engelleniyor

BM Mülteciler Yüksek Komiseri ve sivil toplum kuruluşlarının, aralarında AB-Türkiye göç anlaşması uyarınca Yunanistan'dan geri gönderilenlerin de bulunduğu mültecilerin tutuldukları tesislere erişimleri Türkiye yetkilileri tarafından engellenmektedir.

Bağımsız kuruluşların erişimlerini engellemek, Türkiye'deki gözetim merkezlerinde yaşanan insan hakları ihlallerinin riskini arttırmaktadır.

Uluslararası Af Örgütü daha önce, hiçbir yasal desteğe ya da temsile erişimi olmayan veya dış dünyayla iletişimi olmaksızın tam bir tecrit altında tutulan mültecilere dair vakaları belgelemiştir. Bağımsız gözlem Türkiye'ye Yunanistan'dan geri gönderilen veya Suriye'den gelen mültecilerin tüm insan haklarına saygı duyulmasını sağlamak için gereklidir."

Konuyla ilgili konuşan Dalhuisen, "AB liderlerinin gerçeklerle yüzleşmesi gerekiyor. Türkiye mültecilerin geri gönderileceği güvenli bir ülke değildir. Avrupalı liderler, kendilerine hiçbir yerde korunma bulamayan mültecilere kucak açma görevinden kaçınmaktan vazgeçmelidir. Türkiye'de gerekli koşullar sağlanana kadar sığınmacıların Türkiye'ye geri gönderilmesi askıya alınmalıdır. AB ülkelerinin yapabileceği ve yapması gereken şey Türkiye'deki mültecilerin Avrupa'ya ulaşabilmeleri için güvenli ve yasal bir yol önererek cüretli bir yeniden yerleştirme planı oluşturmaktır" dedi.