AB: Türkiye ile yapılan göç anlaşmasının yarattığı perişanlığa son verilmeli

  • Kurumun sözcüleri Yunanistan adalarındaki mülteci kamplarından yeni döndü
  • Aktivistler 16 Mart Cuma günü 11.00’de Brüksel’deki Schuman kavşağında gerçekleştirilecek sembolik fotoğraf çekiminde “kafes içinde” poz verecekler

Uluslararası Af Örgütü Göç Araştırmacısı İrem Arf, Yunanistan adalarına ulaşan mülteci ve göçmenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesi için 18 Mart 2016’da imzalanan AB-Türkiye anlaşmasının ikinci yıldönümü yaklaşırken şunları söyledi:

“AB-Türkiye anlaşması, Avrupa’nın göçle ilgili mevcut ‘gözden ırak, gönülden ırak’ politikasını eksiksiz biçimde özetliyor. Bu anlaşmayla binlerce insan, Türkiye’ye geri gönderilmek üzere Yunanistan adalarında çok kötü koşullar altında tutuluyor. Avrupalı liderler, artık kapılarının eşiğinde beklemeyen bu insanların içinde bulunduğu korkunç durumu rahatlıkla görmezden geliyor, bu durumu bir başarı olarak kutluyor.”

Anlaşma, Yunanistan adalarına ulaşan mülteci ve göçmenlerin sayısının önemli ölçüde azalmasını sağladı. Ancak hala binlerce mülteci, Avrupa’ya ulaşmak için güvenli ve yasal alternatifleri bulunmadığından, tehlikeli yolculuklara çıkmaya ve AB-Türkiye anlaşmasının engel olmayı amaçladığı insan kaçakçılarına başvurmaya devam ediyor.

Uluslararası Af Örgütü, Yunanistan adalarında mahsur kalan sığınmacıların acilen Yunanistan’da anakaraya nakledilmesi ve Avrupa Birliği üyesi diğer devletlerin mülteci ve sığınmacıları kabul ederek yeniden yerleştirme sözlerini tutmaları çağrısında bulunuyor. 

İrem Arf, “Görünür veya görünmeyen duvarlar inşa etmek, güvenli ve yeni bir hayata başlamaya çalışan bu insanları durdurmayacak. Avrupalı liderler sözlerini tutmalı, Türkiye’den ve Avrupa Birliği sınırlarında yer alan üye devletler Yunanistan ve İtalya’dan mültecileri alarak yeniden yerleştirmelidir” dedi.

16 Mart Cuma günü 11.00’de Brüksel’deki Schuman Kavşağında sembolik bir fotoğraf çekimi gerçekleştirilecek. Aktivistler, Yunan adalarında mahsur kalan mülteci ve göçmenleri temsilen bir kafes içine girerek poz verecek.

Arka Plan:

Uluslararası Af Örgütü Şubat sonu ile Mart başında Yunanistan’a ulaşan mültecilerin çoğunluğunun bulunduğu Midilli, Sakız ve Sisam adalarını ziyaret etmişti. Adalarda halihazırda, yaklaşık 13.000 erkek, kadın ve çocuk bulunuyor. Birçoğu aşırı kalabalık kamplarda kalıyor, önemli sayıda mülteci ise güvenliklerini ve emniyetlerini tehlikeye atan, elverişsiz koşullardaki çadırlarda kalıyor.