AB-Türkiye Anlaşması: Yunanistan Kararı Temel Kusurlara Dikkat Çekiyor
Uluslararası Af Örgütü yayımladığı açıklamada, Yunan adası Midilli’ye gelen bir Suriye vatandaşının Türkiye’ye zorla gönderilmesine neden olacak bir karara karşı kazandığı temyiz başvurusu ile Mart ayında Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki göç anlaşmasının temel kusurlarının altını çizdiğini ifade etti.
Uluslararası Af Örgütü’nün anlaşmadan bu yana örneğini ilk kez gördüğü bu kararda, Atina’daki temyiz komitesi Türkiye’nin Mülteci Sözleşmesi uyarınca mültecilere tam koruma sağlamadığı gerekçesiyle, Türkiye’yi güvenli üçüncü ülke olarak kabul eden önceki kararı bozdu. Komite ayrıca Türkiye’nin, bir kişinin ciddi insan hakkı ihlallerine uğrama tehlikesi altında olduğu bir ülkeye geri gönderilmesini yasaklayan geri göndermeme ilkesini güvence altına almadığı kararını verdi.
Uluslararası Af Örgütü Avrupa Vekil Direktörü Gauri van Gulik, “Karar AB-Türkiye anlaşmasının öncelikle neden son derece kusurlu olduğu sorusunun temeline iniyor. Türkiye mülteciler için güvenli değil, onlara tam koruma sağlamıyor ve kağıt üstünde verilen güvenceler yeterli olamaz. Yaşanan gerçekleri görüyoruz: Türkiye mültecilere yönelik tüm ihlalleri sonlandırmadan ve onlara tam koruma sağlamadan, hiç kimse bu anlaşma kapsamında Türkiye’ye geri gönderilmemeli. Bunun yerine Avrupa, Türkiye’den yeniden yerleştirilmek için gelen mültecileri kabul ederek anlaşma ile kendi üzerine düşeni yapmaya odaklanmalı. Ayrıca, acilen Yunanistan’daki mültecilerin koşulları iyileştirilmeli” dedi.
Söz konusu Suriye vatandaşı, AB-Türkiye anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından sığınma başvurusunda bulundu. Komitenin aldığı karara karşı temyize gidilmesi mümkün olsa da, karar Türkiye’ye her an zorla geri gönderilme tehlikesini şu an için ortadan kaldırıyor. Bir Yunanistan yetkilisi Uluslararası Af Örgütü’ne temyiz komitesini bekleyen daha yaklaşık 100 vaka olduğunu doğruladı.
Uluslararası Af Örgütü, örneğin AB -Türkiye anlaşmasından bu yana Afgan ve Suriyeli mülteci gruplarını zorla geri göndererek, Türkiye yetkililerinin uluslararası hukuku nasıl ihlal ettiğini daha önce belgeledi. Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriyeli sığınmacıların Türkiye’de güvenlik güçleri tarafından dövüldüklerine ve silahla kendilerine ateş edildiğine dair açıklamalar da yayımladı.
Uluslararası Af Örgütü ayrıca sığınma başvurusu yapmayı veya başvuruları ile ilgili bilgi almayı bekleyen 8,500’den fazla kişinin mahsur kaldığı Yunan adalarındaki vahim koşulları da belgeledi.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’