Suriye: ABD öncülüğündeki koalisyonun açıklaması Uluslararası Af Örgütü'nün Rakka raporunu doğruluyor

ABD öncülüğündeki koalisyon, bugün yayımladığı basın açıklamasıyla Suriye’nin Rakka kentinde gerçekleştirilen hava saldırısı sırasında, Uluslararası Af Örgütü’nün 5 Haziran tarihli raporunda belgelediği tüm sivil ölümlerine dair sorumluluğu kabul etti. Basın açıklamasının ardından Uluslararası Af Örgütü Kıdemli Kriz Müdahale Danışmanı Donatella Rovera bir açıklamada bulundu:

“Haftalar süren örtbas etme ve inkarın ardından, ABD öncülüğündeki koalisyon, nihayet Rakka’daki yüzlerce sivilin ölümüne dair sorumluluğunu kabul etti. Rakka halkı yıllardır devam eden biçimde, akıl almaz acılar ile karşı karşıya kaldı. İlk olarak kendini İslam Devleti olarak isimlendiren grubun baskıcı yönetimi, ardından da koalisyon güçlerinin kenti tekrar alabilmek için başlattığı operasyon ve durmak bilmeyen bombardıman kenti harabeye çevirdi.”

Konuyla ilgili olarak Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi İnsan Hakları Güvenlik Direktörü Daphne Eviatar ise şu açıklamada bulundu:

“Koalisyonun yaptığı açıklama, saha ziyaretleri ve yüz yüze gerçekleştirilen görüşmelerle sağlanan bilgilerin, güvenilir bir araştırmanın parçası oluşunun önemine işaret ediyor. Bizler ileride, ABD öncülüğündeki koalisyonun, şehirlerine olağanüstü zarar verilmiş mağdurlar için sistematik şekilde yürütülecek, tam olarak hesap verilebilir ve tazmin edilebilir biçimde ve daha açıklayıcı araştırmalar yapması için çağrıda bulunacağız.

Uluslararası Af Örgütü’nün Rakka hakkındaki açıklama ve raporuna ulaşmak için tıklayınız.