25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, kadınların yüzyıllara dayanan şiddete ve hak ihlallerine karşı direnişinden yola çıkarak, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile ilan edildi.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi tarafından yapılan açıklamada dünyanın dört bir yanındaki kadın hakları mücadelelerine dikkat çekilirken, dünyadaki bütün kadınların kadın haklarının güvenceye alınmasını sağlamak için devletlerin yükümlülüklerini acilen yerine getirmesi gerektiği belirtildi.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü Ece Ünver, “2020 yılında da COVID19’un yarattığı koşullara rağmen kadın mücadelesi Türkiye’de ve tüm dünyada ilham verici boyutlarda güçlüydü. Kadınlar, dünyanın dört bir yanında kadın cinayetlerinden kürtaj hakkına, araç kullanmaktan, dilediğince giyinebilmeye kadar pek çok farklı alanda hakları için mücadele etti” dedi.
“2020 yılında da COVID19’un yarattığı koşullara rağmen kadın mücadelesi Türkiye’de ve tüm dünyada ilham verici boyutlarda güçlüydü. Kadınlar, dünyanın dört bir yanında kadın cinayetlerinden kürtaj hakkına, araç kullanmaktan, dilediğince giyinebilmeye kadar pek çok farklı alanda hakları için mücadele etti”
Ece ÜnverUAÖ Türkiye Şubesi Direktörü
Ece Ünver Uluslararası Af Örgütü’nün 2021 yılında da kadın hakları için çalışmaya devam edeceğini belirterek:
“Kadına yönelik şiddet, herhangi bir siyasi veya ekonomik sistemle sınırlı değil. Kadın hakları ihlalleri, kadına karşı şiddet oransal olarak değişiklikler gösterse de ülke, bölge ayrımı olmaksızın devam ediyor. Dünyadaki her toplumda yaygın ve sınır veya sınıf tanımıyor. Birçok ülkede kadın hakları aktivistleri, toplumsal cinsiyet eşitliğini sosyal istikrar ve yerleşik ekonomik çıkarlar için bir tehdit olarak gören bir güç seferberliği ile karşı karşıya. Dünyanın bazı yerlerinde kadınların hukuki ve politik kazanımları tersine çevrilmeye, yürürlükten kaldırılmaya veya uygulama noktasında görmezden gelinmeye çalışılıyor. Buna karşılık, dünyanın dört bir yanındaki kadınlar, kadına yönelik şiddeti ortaya çıkarmak ve buna karşı koymak için örgütlenmeye devam ediyor. Yasaların, politikaların ve uygulamaların manzarasında çarpıcı değişiklikler başarıyor. Yenilgiyi kabul etmiyor ve kadınların insan haklarından faydalanabileceği bir dünya için mücadele etmeye devam ediyorlar.”
Uluslararası Af Örgütü tüm dünyada kadınların hak mücadelesini destekliyor, çalışmalarını izliyor ve devletlerin kadın haklarını ihlal eden uygulamalarını raporlamaya devam ediyor. En son Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde yapılan G20 zirvesine katılan liderlere, “tiyatroya son verin” çağrısı yaptı ve kadın hakları için mücadele eden kadınlar cezaevindeyken Suudi Arabistan’ın kadın hakları noktasında reform aldatmacasına dikkat çekti.
Türkiye, Polonya, Macaristan ve Slovakya'da İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açan siyasetçilere karşı kadınların hakları yanında yer alarak, “İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayın, sahip çıkın ve sözleşmeyi uygulayın” çağrısı yaptı. Vazgeçmiyoruz: İstanbul Sözleşmesi'nin eksiksiz uygulanmasını talep et!
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN EKSİKSİZ UYGULANMASINI TALEP EDİN!
İMZACI OLUNDünyada öne çıkan karanlık tabloya karşı, kadınların mücadelesi ile olumlu gelişmeler de yaşandı. Örneğin, Danimarka’da kadınlar 2020 yılında, onay olmadan gerçekleşen cinsel ilişkinin tecavüz olduğunun yasalarda tanınmasını sağladı.
COVID-19 salgını ile mülteci, göçmen, göçmen işçi, trans kadınların yaşamları daha da ağır koşullara evirildi. Pandemiyle birlikte kadınlara yüklenen ev içi bakım yükü ve kadınlara yönelik ev içi şiddet arttı. Eşitsizlikler derinleşti ve güvencesizlik arttı. Mevcut alanlarda kadınlar süregiden eşitsizliklerle mücadele ederken, Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan araştırmalar gösteriyor ki, online platformlarda da kadınlar, erkeklere göre daha fazla taciz, tehdit ve çevrim içi şiddete maruz kalıyor ve sosyal medya şirketleri gittikçe yaygınlaşan bu taciz ve şiddetin önüne geçmek için güçlü adımlar atmıyor.
Ece Ünver sözlerine şöyle devam etti; “Uluslararası Af Örgütü olarak, dünyanın dört bir yanında araştırmalarla, izlemelerle, çeşitli kampanyalarla, lobi çalışmalarıyla kadın mücadelesinin yanında olmaya, onların güçlü direnişinden ilham almaya devam edeceğiz.
“Uluslararası Af Örgütü olarak, dünyanın dört bir yanında araştırmalarla, izlemelerle, çeşitli kampanyalarla, lobi çalışmalarıyla kadın mücadelesinin yanında olmaya, onların güçlü direnişinden ilham almaya devam edeceğiz."
Ece ÜnverUAÖ Türkiye Şubesi Direktörü
İran’da haklarını savunduğu için cezaevinde olan kadınların, Türkiye’de, Polonya’da “İstanbul Sözleşmesi uygulansın” diyen kadınların, Belarus’ta alanlarda toplanma hakkını savunan kadınların, Amazon ormanlarında toprağına sahip çıktığı için şiddete uğrayan kadınların, Yunanistan’da Moria mülteci kampında sığınma hakkı ihlal edilen kadınların, Fransa’da sığınmacılara yardım ettiği için yargılanan kadınların yanında olacağız, Polonya’da kürtaj hakkı kısıtlanan kadınların haklarını da savunmaya devam edeceğiz.”
Uluslararası Af Örgütü açıklamasını, “Kadınların seslerini en güçlü biçimde çıkarabildikleri şiddetsiz bir 25 Kasım yaşamak istiyoruz” diye sonlandırırken, yetkilileri kadınların her platformda güvenli bir şekilde hak taleplerini dile getirmelerini, uluslararası insan hakları standartlarının öngördüğü gibi sağlamaya çağırdı. “Kadınların her türlü ayrımcılık ve şiddetten uzak yaşama hakları vardır.” hatırlatmasında bulundu.
Basın Açıklamaları
- Türkiye: Barışçıl muhalefete yönelik baskılara son verin
- Suriye: Toplu katliamlara ilişkin kanıtlar korunmalı
- İsrail: Hizbullah’ın hukuka aykırı saldırılarında hedef hassasiyetinden yoksun silahlar kullanması uluslararası hukukun ihlalidir
- Türkiye: Onur Yürüyüşleri’ne yönelik hukuksuz yasaklamaların caydırıcı etkisine rağmen aktivistler mücadeleye devam ediyor
- İran: Yeni zorunlu başörtüsü yasası kadınlara ve kız çocuklarına yönelik baskıları artırıyor
- Küresel: Küresel düzenin çöküşü insan haklarını tehdit ederken Uluslararası Af Örgütü, adaletsizlikle mücadele etmek için mektup yazma kampanyası başlatıyor
- Türkiye: Gezi Davası’nda yargılananlar beraat ettirilmeli ve adaletsizliğe son verilmeli
- Suriye: Devlet Başkanı Esad yönetiminde onlarca yıldır devam eden ağır insan hakları ihlallerini sona erdirmek ve telafi etmek için tarihi fırsat değerlendirilmeli