20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde dünya çocukları için sokağa çıktık
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, İstanbul’da 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde dünya çocukları için sokağa çıktı.
Af Örgütü aktivist ve çalışanları Karaköy’de Çocuk Hakları Günü’nde, işgal altındaki Filistin topraklarındaki İsrail şiddetini ifşa ettiği için taciz edilen, ayrımcılığa ve şiddete uğrayan 15 yaşındaki Janna ve Belarus’ta henüz 16 yaşında olmasına rağmen işkenceye uğrayan ve adil olmayan yargılama sonucu hapsedilen Mikita için eylemdeydi.
Haklar için Yaz kampanyası kapsamında tüm dünyada Mikita ve Janna için Uluslararası Af Örgütü kampanya düzenliyor. Bu kapsamda tüm dünyadaki çocuk haklarına dikkat çekmek isteyen Af Örgütü ve İstanbul Aktivist Grubu üyeleri Karaköy’de buluştu.
Açıklamayı Af Örgütü adına Kampanya Sorumlusu Damla Pınar Uğantaş okudu:
“Bugün, çocukları korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin yıl dönümü. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi olarak dünyanın her yerinde hakları ihlal edilen ve ayrımcılığa uğrayan çocuklar için çalışıyoruz. Bugün burada, zulme uğrayan iki çocuk için; İsrail’in işgali altında bulunan Filistin topraklarındaki şiddeti ve ayrımcılığı belgelediği için ölüm tehditleri alan 15 yaşındaki Janna Jihad ve Belarus’ta gözaltında işkenceye maruz bırakılan 16 yaşındaki Mikita Zalatarou için sesimizi yükseltiyoruz.
Belarus’ta yaşayan ve epilepsi hastası olan Mikita, Ağustos 2020’de, devlet başkanlığı seçimlerinin ardından başlayan protestolarda yer aldığı iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltında elektroşok veren bir copla dövüldü, avukatı olmadan sorgulandı ve altı ay boyunca mahkeme önüne çıkarılmadan tutuklu kaldı. Video kanıtlar, şiddete başvurduğunu göstermediği halde Mikita kamu düzenini bozmak ve yasadışı patlayıcı madde kullanmaktan suçlu bulundu ve 5 yıl hapse mahkum edildi. Henüz bir çocuk olan Mikita derhal serbest bırakılmalı.
İsrail işgali altında bulunan Filistin topraklarında yaşayan Janna Jihad ise, dayısının İsrail güçlerince öldürülmesinin ardından, Filistin’de yaşananları dünyaya duyurabilmek için gazeteciliğe başladı. İsrail, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzalamasına rağmen Batı Şeria’daki Filistinli çocukları sözleşmenin güvencelerinden mahrum bırakıyor. Dünyanın en genç gazetecisi olarak kabul edilen 15 yaşındaki Janna, İsrail güçlerinin ayrımcı şiddetini, baskınları ve yıkımları belgelediği için ölüm tehditleri alıyor.
Bugün Janna’nın normal bir çocukluk yaşayabilmesi için sesimizi yükseltiyoruz. Janna, Mikita ve dünyanın her yerinde Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin tanıdığı haklardan yararlanamayan, zulme ve ayrımcılığa uğrayan çocuklar için çağrıda bulunuyoruz:
Devletler, çocukların haklarını korumak için sorumlulukları yerine getirmeli.”
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’