Mursi'ye verilen ölüm cezası, Mısır adalet sisteminin içler acısı durumunu gösteriyor
Uluslararası Af Örgütü, Mısır'daki bir mahkemenin verdiği ölüm cezası kararlarının ardından bir açıklama yayımladı. Örgüt tarafından yapılan açıklamada, "Adil olmayan yargılamalardan sonra Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı ve yüzden fazla diğer sanık hakkında verilen ölüm cezaları, ülkedeki adalet sisteminin içler acısı durumunu gösteriyor" denildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktör Yardımcısı Said Boumedouha, "Adil olmayan yargılamalardan sonra Muhammed Mursi'yi ölüm cezasına mahkum etmek, insan haklarının tamamen yok sayıldığı gösteriyor. Mursi daha mahkeme salonuna ayak dahi basmadan evvel yargılamalar baltalanmıştı" dedi. Mursi'nin aylarca tecrit altında tutulduğunu ve soruşturmalar sırasında kendisini savunacak bir avukatı olmadığını vurgulayan Boumedouha, "Bu gerçekler yargılamaları, hükümsüz ve geçersiz prosedürlere dayalı bir maskaralıktan başka bir şey yapmıyor" dedi.
Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, "Mısırlı yetkililer, Muhammed Mursi veya diğer sanıklardan zorla kaybedilme öznesi olduğu bu süreç içerisinde elde edilen tüm kanıtları gözardı etmelidir. Mursi ya derhal serbest bırakılmalı ya da tam adil yargılama garantisine sahip sivil bir mahkemede yeniden yargılanmalıdır. Yapılacak herhangi bir cezai takibat Mısır yasalarına ve uluslararası standartlarla uyumlu olmalıdır" denildi.
Uluslararası Af Örgütü, Mursi'de Ocak 2011'deki "hapisten kaçma" cezasının da geri alınması çağrısında bulundu. Mursi'nin o zamanlar idari gözetiminde bulunduğunu ifade eden örgüt, Mursi'nin sıkıyönetim güçleri tarafından adli gözaltı emri olmaksızın tutulduğunu belirtti.
Öte yandan mahkeme dava dosyasını tavsiye talebi için Büyük Müftü'ye gönderdi. Mısır yasalarına göre ölüm cezasının infaz edilebilmesi için bu tavsiye zorunlu bir prosedür. Eğer Muhammed Mursi ve diğer sanıklar 2 Haziran 2015'de verilecek nihai karar sonrası ölüm cezasına mahkum olursa, sanıklar verilen hükümleri temyiz için Mısır'ın en yüksek mahkemesi olan Yargıtay'a başvurabilecekler.
Uluslararası Af Örgütü suçun asıl mahiyeti, failin niteliklerini veya devlet tarafından mahkumun ölümü için uygulanan yöntemlerden bağımsız olarak ölüm cezasına istisnasız her durumda karşıdır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde belirtildiği gibi ölüm cezası yaşam hakkını ihlal etmektedir. Bu, zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı bir cezadır.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’