Ölüm cezası hükümlerinde dramatik bir artış var!
Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında ölüm cezalarını ele aldığı yıllık değerlendirme raporunu yayımladı. Raporda Mısır ve Nijerya'da verilen toplu ölüm cezalarının etkisine değinilerek, 2014 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık 500 kişinin daha ölüm cezasından hüküm giymesiyle, yüzde 28'lik bir artış yaşandığına dikkat çekildi. Ancak gerçekleşen infaz sayısı ele alındığında, bu alanda 2013'e kıyasla yüzde 20'lik bir düşüş yaşandı.
İlk sırada Çin var
Bugün yayımlanan rapora göre ölüm cezası infazlarında ilk sırada Çin yer alıyor. Çin'in tüm dünyanın geri kalanından daha fazla infaz uyguladığının altını çizen örgüt, ülkede her yıl binlerce kişinin ölüm cezasından hüküm giydiğini belirterek, bu hüküm ve infazların devlet sırrı olarak nitelendirilmesi nedeniyle gerçek rakamlara ulaşmanın mümkün olmadığını açıkladı.
Ölüm cezasında başı çeken ülkeler arasında Çin'in ardından İran (289 resmi, en az 454 gayriresmi infaz), Suudi Arabistan (en az 90 infaz), Irak (en az 61 infaz) ve Amerika Birleşik Devleti (35 infaz) geliyor. Çin değerlendirme dışı bırakıldığında ise 2014 yılında dünyada en az 607 infazın gerçekleştirildiği belirtilirken, 778 infazın gerçekleştiği 2013 yılına kıyasla bu rakamda yüzde 20'lik bir düşüş yaşandığı vurgulanıyor.
Öte yandan 2014'de kaydedilen ölüm cezası hükümlerinde bir önceki yıla kıyasla dramatik bir artış dikkat çekti. 2013'de verilen ölüm cezası sayısının 1925 olduğu vurgulanırken, 2014'de bu rakamın 2466'ya yükseldiği belirtildi.
Geçen yıl uygulanan yöntemler arasında baş kesme, asma, kurşuna dizme ve zehirli iğne ile infazın yer aldığı, İran ve Suudi Arabistan'da halka açık infazların gerçekleştirildiği vurgulanan raporda, hüküm giyenler arasında hırsızlık, uyuşturucu, zina ve dine hakaret gibi suçlardan ölüm cezasına mahkum edilenler olduğunun altı çizildi.
22 Ülkede Ölüm Cezası Uygulandı
Ölüm cezası uygulayan ülke sayısında ise bir değişiklik yaşanmadı. 2014'de 22 ülke ölüm cezası uygulandığı ve ölüm cezasının ağırlıklı olarak devlet güvenliğine karşı tehditlerle mücadele etmek amacıyla kullanıldığı ifade edilirken, raporda Çin, Pakistan, İran ve Irak'da infaz edilenlerin tamamının terörizm ile suçlandığı bilgisi yer aldı.
Öte yandan Peşaver okuluna yapılan Taliban saldırısının ardından Pakistan'ın ölüm cezası infazlarına devam ettiği, Aralık ayında yedi kişinin infaz edildiği belirtildi. Pakistan Hükümeti'nin terörizm bağlantılı suçlamalarla yüzlerce kişinin daha mahkum olacağını ifade etmesinden sonra, infazların 2015'de en yüksek seviyeye ulaşması bekleniyor.
Raporda, "Kuzey Kore, İran ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde, hükümetler siyasi muhalifleri sindirmek için ölüm cezasını bir araç olarak kullanmaya devam etmektedir" denildi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty ise suçla mücadelede ölüm cezasını kullanan hükümetlerin kendilerini kandırdığını ifade ederken, "infaz tehdidinin diğer cezalandırma yöntemlerinden daha caydırıcı olduğunu gösteren hiçbir kanıt yoktur" dedi.
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.
Basın Açıklamaları
- İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprağı: Netanyahu, Gallant ve El Masri kendilerine isnat edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan ötürü UCM’de adalet önüne çıkarılmalı
- Ukrayna: Rusya’nın savaş suçu kapsamına giren saldırılarında çocuklar öldürülmeye ve yaralanmaya devam ediyor
- ABD, İsrail’in insani yardımları engellemesine karşılık ABD yasalarını uygulamıyor
- Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir