5. Duruşma

Berkin Elvan davasının 5. duruşması 27 Şubat 2018 günü gerçekleşti.

Duruşmaya Berkin Elvan ailesi avukatları ve Bursa Barosu ile Diyarbakır Barosu’ndan avukatlar katıldı.

Duruşma gün ve saatinde, daha önce büyük duruşma salonunun hazır edilmesi yönünde iki farklı ağır ceza mahkemesine yazı yazıldığı ancak salonların dolu olması nedeniyle talebin karşılanamadığı belirtildi. Bu nedenle küçük bir salonda gerçekleşen duruşma sırasında, izleyicilerin oturacak yer bulma konusunda güçlük yaşadığı görüldü.

Sanığın görev yaptığı birlik ve gruptaki diğer polis memurları ve Berkin Elvan ailesinin gösterdiği tanıkların bir kısmı duruşmada dinlendi.

Aynı zamanda avukat olan ve olay günü Berkin Elvan’ın yaralandıktan sonra getirildiği Okmeydanı Hastanesi’nde Baro tarafından görevlendirilen iki tanık, olay gününe dair görgüye dayalı beyanlarını aktardılar. Bu beyanlarda, Berkin Elvan’ın iddia edildiği üzere torpil- patlayıcı madde çıktığına dair hiçbir işaret olmadığı ver hastane çalışanlarının da bu yönde kanıt sunamadıkları belirtildi.

Berkin Elvan getirildiğinde Hastanede nöbetçi olan bir memur da tanık olarak dinlendi. Tanık, Berkin Elvan’ın üstünde bulunan eşyaların tutanak altına alınmasından sonra imza karşılığında eşyaları teslim aldığını belirtti. Duruşma sırasında tutanaktaki imza gösterildi, tanık, imzanın kendisine ait olduğunu onayladı.

Duruşma sırasında Berkin Elvan’ın babası ve annesi söz aldılar. Ancak anne Gülsüm Elvan birkaç kez fenalaşarak duruşma salonu dışına çıkmak zorunda kaldı.

Berkin Elvan’ı mahalleden tanıyan ve olay anında mahallede olan tanıklar, Berkin’in vurulma anında çok fazla sayıda gaz fişeği atıldığını, hatta gaz fişeklerinin hedef alıp atıldığını, polisin doğrudan nişan aldığını aktardılar.

Tanık olarak dinlenen ve sanık F.D. ile aynı grupta görev yapan diğer polisler, her birinin farklı şehirlere nakilleri gerçekleştiği için SEGBİS aracılığıyla dinlendiler. SEGBİS’in kullanımı sırasında teşhiste bağlantı ve netlik sorunları nedeniyle zorluk yaşandı ve tanık polislerin büyük çoğunluğu görüntüleri ayırt edemediklerini beyan ettiler.

Diğer birçok soru da yine tanık polisler tarafından “hatırlamadıkları” yönünde cevaplandırıldı.

Berkin Elvan ailesi avukatları mahkeme dosyasında bulunan ve teşhis için uygun olan görüntünün Jandarma Kriminal Laboratuvarına gönderilmesini ve diğer iki tanığın SEGBİS üzerinden değil, mahkeme huzurunda dinlenmesini talep etti.

Yine aynı duruşmada avukatlar sanık polisin ölümüne sebep olan tutuklanmasını ve sanığın SEGBİS aracılığı ile değil Mahkeme huzurunda dinlenmesini talep etti.

Mahkeme ara kararında, görüntülerin Jandarma Kriminal Büro'ya gönderilmesini kabul ederken, sanığın tutuklanması talebi reddedildi.

Bir sonraki duruşma 10 Mayıs 2018’de görülecek.