Yönetim Kurulu Başkanımız Av. Taner Kılıç Derhal Serbest Bırakılmalı

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı'nı Derhal Serbest Bırakın

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç 6 Haziran’da “Fethullahçı Terör Örgütü” üyesi olduğuna dair haksız  bir suçlamayla gözaltına alındı ve 9 Haziran’da yargılanmak üzere tutuklandı. Taner Kılıç’a yönelik suçlamalar düşürülmeli ve Kılıç derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalı.

Adalet Bakanı’nı Taner Kılıç’a yönelik suçlamaları düşürmeye ve Kılıç’ın derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını sağlamaya çağırıyoruz.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı ve insan hakları savunucusu Taner Kılıç kendisine ve 22 diğer avukata yönelik yakalama emrine dayanılarak 6 Haziran’da İzmir’de gözaltına alındı. Kılıç sabah 6.30’da evinden gözaltına alındı ve ofisine götürüldü. Hem evi hem de ofisi polis tarafından arandı ve aramanın ardından Emniyet’e sevk edildi. 9 Haziran’da savcılığa getirildi ve “Fethullahçı Terör Örgütü” üyeliğinden suçlanarak tutuklandı.

Savcı, Kılıç’ın telefonunda yetkililerin “Fethullahçı Terör Örgütü” üyeleri tarafından kullanıldığını ifade ettiği güvenli bir cep telefonu mesajlaşma uygulaması olan ByLock’un bulunduğunu iddia ediyor. Şu ana kadar ispatlanamamış olan bu iddia suçlamaları temellendirmek için kullanılan tek iddia. Kılıç ByLock’u indirdiğini veya kullandığını ve “Fethullahçı Terör Örgütü” üyesi olduğunu reddediyor. İddiaların aksine Kılıç, Fethullah Gülen hareketinin Türkiye’deki rolünü her zaman eleştirmiştir.

Yetkililer uluslararası alanda tanınmış herhangi bir suça dair hiçbir güvenilir ve makul bir kanıt sunamamıştır. Bu nedenle, Kılıç’ın tutuklanması keyfidir. Kılıç, uydurma terör suçlamalarıyla cezai kovuşturmalara maruz bırakılan ve aralarında siyasi aktivistlerin, avukatların, gazetecilerin ve Türkiye’de hükümet politikalarını eleştiren diğer kişilerin de olduğu binlerce kişiden biridir.

İmza kampanyamızı imzalayın veya taleplerimizin yer aldığı mektuplarınızı aşağıdaki adreslere gönderin:

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül
Adalet Bakanlığı
06659 Ankara
Faks: 0 312 419 33 70
E-posta: ozelkalem@adalet.gov.tr

Kopyalarını aşağıdaki adrese gönderin:

Komisyon Başkanı Mustafa Yeneroğlu
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu
Bakanlıklar, 06543 Ankara
Faks: 0 312 420 24 92
Eposta: insanhaklarikom@tbmm.gov.tr

EK BİLGİ

Bir insan hakları avukatı olan Taner Kılıç, uzun yıllardır Türkiye’de insan hakları savunuculuğu yapmaktadır. 2002 yılından bu yana Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin Yönetim Kurulu’nde yer almıştır ve 2014 yılından bu yana Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üstlenmektedir. Türkiye’deki insan hakları örgütlerinde on yıllardır süren çalışmaları boyunca insan haklarına yolundan şaşmaz bir şekilde ve hiç durmadan bağlılık göstermiştir.

Tutuklanması, 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişimi sonrası yetkililerin insan haklarına yönelik artan baskısı bağlamında gerçekleşmiştir. O zamandan bu yana en az 47 bin kişi tutuklandı ve on binlerce kamu çalışanı ihraç edildi. Yetkililer medyada ve sivil toplumdaki eleştirel sesleri hedef aldı. Darbe girişiminden bu yana en az 120 gazeteci ve basın çalışanı tutuklandı ve yüzlerce medya kuruluşu ve sivil toplum örgütü kapatıldı. Uluslararası Af Örgütü Türkiye yetkililerine ifade özgürlüğüne ve muhalif seslere yönelik baskıyı durdurması ve medya ve sivil toplum çalışanlarının özgür bir şekilde ve misilleme korkusu olmaksızın meşru faaliyetlerini sürdürmelerine izin vermesi çağrısında bulunmuştur.

Keyfi gözaltılar ve tutulmalar uluslararası hukuk uyarınca yasaktır. Keyfi olarak gözaltına alınmama veya tutulmama hakkı, Türkiye’nin de taraf olduğu Medeni ve Siyasi Hakları Uluslararası Sözleşmesi’nin 9. Maddesi’nde yazıya dökülmüştür. “Keyfilik” kavramı uygunsuzluk, adaletsizlik, öngörülemezlik ve hukuki usule aykırılık unsurlarını içinde barındırır ve makullük, gereklilik ve orantılılık ilkeleriyle de ters düşer.