Nihat Kazanhan Davası

Arka Plan

12 yaşındaki Nihat Kazanhan Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Ocak günü polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Nihat'ın vurulma anına ait görüntüler ise 28 Ocak'ta ortaya çıktı.

Görüntülerin ortaya çıkmasından sonra 29 Ocak'ta Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olay günü görev yapan Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube'sinde görevli bir polis memuru şüpheli olarak gözaltına alındı ve tutuklandı.

Aynı polis daha sonra olayla ilgili Cizre Cumhuriyet Savcısı ve Cizre Sulh Ceza Mahkemesi'ne verdiği ifadede Nihat'ı bir başka polisin vurduğunu söyleyince tahliye edildi ve suçlanan diğer polis memuru tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderildi.

Arka Plan

Kazanhan'ı vurulurken olay yerinde bulunan ve tutuklanıp serbest bırakılan polis ve diğer üç polis memuru hakkında Cizre Ağır Ceza mahkemesi tarafından 'kamu görevlisinin suçunu bildirmeme' suçuyla dava açıldı.  Ancak Kazanhan'ın avukatları bu karara itiraz etti ve itiraz kabul edilerek olayla ilgili suçlanan ilk polis memurunun da "kasten insan öldürme"den yargılanmasına karar verildi.