Lütfillah Tacik Davası

[Vaka] Lütfillah Tacik Davası - Arkaplan Bilgisi

Van Geri Gönderme Merkezi’nde Yaşanan Olaylar

Lütfillah Tacik. 01.01.1997 Faryab/Afganistan doğumlu.

Lütfillah 16.05.2014 tarihinde Türkiye’ye Iğdır ili Aralık ilçesinden yasadışı yollardan giriş yaptıktan bir süre sonra yanındaki 20 kişi ile birlikte jandarma tarafından yakalandı. Yakalananlar arasında Lütfillah’ın kuzeni Seyidat Tacik de var. Jandarma, kopyala-yapıştır yöntemiyle ifadelerini aldıktan sonra, onları Iğdır Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne teslim etti ve haklarında 17.05.2014 tarihinde idari gözetim kararı verildi. Daha sonra İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGEM) bir yazı ile aralarında Lütfillah’ın da olduğu Iğdır Yabancılar Şubesinde tutulan 35 kişinin Van Geri Gönderme Merkezine gönderilmesine karar verildi ve bu 35 kişi 23.05.2014 tarihinde Van’a getirildi. Bu süre içinde alınan darp-cebir raporlarında Lütfillah’ ta herhangi bir darp cebir izine rastlanmadığına dair 2 adet de sağlık raporu var.

26.05.2014 tarihinde Lütfillah Tacik, Geri Gönderme Merkezinde tutulan diğer 6 çocukla birlikte, sınırdışı işlemleri sonuçlanıncaya kadar, Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı Çocuk ve Gençlik Merkezi – ÇOGEM’e teslim edildi.

27.05.2014 tarihinde ÇOGEM’de bulunan 7 çocuk, bulaşıcı hastalık ve yaş tespitlerinin yapılması amacıyla Geri Gönderme Merkezi’ne yeniden getirildi. Aynı gün, saat 9 sularında, polis memurlarından biri Lütfillah’ı yanına çağırarak, kendisi ve yaşı hakkında yalan beyanda bulunduğu gerekçesiyle yumruk attı.  Lütfillah, oturduğu yere geri döndüğünde yanındaki diğer çocuklara neler olduğunu anlattı ve ardından fenalaştı.

Lütfillah,  olayın üzerinden 2 saat geçmesinin ardından, saat 11 sularında hastaneye getirildi ve yoğun bakımda 3 gün kaldıktan sonra, 31.05.2014 tarihinde, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

Soruşturma Süreci

Lütfillah Tacik'in ölümü ile ilgili soruşturma 6 Haziran 2015 tarihinde tamamlandı ve Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nca bir iddianame hazırlandı.

Olayın üzerinden 395 gün geçtikten sonra, 30 Haziran 2015 tarihinde iddianame kabul edildi ve dava başlatıldı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı iddianamede olayda sorumluluğu tespit edilen polis memuru Serdar Oran ile ilgili Türk Ceza Kanunu’nun “Kasten yaralama” suçunu düzenleyen 86/2 ve “Neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış yaralama” suçunu düzenleyen 87/4 maddeleri gereği cezalandırılmasını talep etti.

İddianamede polis memuru Hasan Özgür Özdemir ile ilgili de Türk Ceza Kanununun “Görevi kötüye kullanma” suçunu düzenleyen 257/1 maddesi gereği cezalandırılması talep edildi.

Van Geri Gönderme Merkezinin olay günü ve saatinde olay yerini gören kameraların kayıt cihazında görüntü alınmadığı ve cihazda tarih ve saatin yanlış olduğu, diğer kameraların çalıştığı tespiti yapıldıktan sonra yaptırılan bilirkişi incelemesinde el konulan 3 adet hard diskte binlerce görüntü olduğu tespit edilerek olay tarihine ait görüntü bulunmadığı tespiti yapıldı.

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ait kamera kayıtlarının, görevli üç polis tarafından tahrif edildiği müfettiş raporuyla açığa çıktı ve yine aynı müfettişlerce Lütfillah'ın hastaneye geç götürüldüğü tespiti yapıldı.

Son olarak İstanbul Adli Tıp Kurumu Birinci İhtisas Dairesince hazırlanan rapora göre iddia edildiği üzere yüze tokat vurmanın kabulü halinde de bu durumun kişide beyin kanaması gelişmesine etkisinin olabileceği yönünde görüş bildirildi.