Uluslararası Ceza Mahkemesi kampanyası

Yakın dünya tarihi, soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları, işkence, yargısız infaz ve zorla kaybetme gibi suçların yetkililer tarafından sıklıkla göz ardı edilmesine şahit oluyor. Bu durum, işledikleri suçlar hakkında hesap vermeyeceğini bilen failleri, korkunç suç planlarını planlarken ve hayata geçirirken daha özgür kılmakta. Bir yandan da, mağdurlar, mağdurların aileleri ve yaşadıkları toplumlar bu tür suçların cezasız kalması sonucunda acı çekmeye devam etmekte. Uluslararası toplum, bu durumun önüne geçmek üzere 1998 yılında Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni kuran Roma Statüsü’nü kabul etti. Roma Statüsü’nü imzalayan veya kabul eden devletler, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ile tam bir işbirliği yapmaya, soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarını soruşturmaya ve bu suçları kendi ulusal mahkemeleri huzurunda yasal yollardan takip etmeye söz verdi. [1]  Uluslararası Af Örgütü, Roma Statüsü’nü imzalamış, kabul etmiş veya imzalama veya kabul etme sürecinde olan hükümetlere, ulusal hukuklarını gözden geçirmeleri ve Roma Statüsü kapsamında yükümlülüklerini tam olarak uygulamaları amacıyla yeni mevzuatı yürürlüğe sokmaları veya mevcut mevzuatında değişiklik yapmaları için 2000 yılından bu yana çağrıda bulunmaktadır.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Türkiye’de ve dünyada soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarının işlenmemesi, etkin soruşturma ve kovuşturmanın sağlanması, cezasızlığın sona ermesi ve hukukun üstünlüğünün tam ve etkili bir biçimde sağlanması için Türkiye’nin UCM’yi kuran Roma Statüsü’ne taraf olmasını talep eder. Bu amaçla kurulmuş olan Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu'nun üyesidir (Koalisyonun internet sitesi: http://www.ucmk.org.tr).

[1] Roma Statüsü, 1 Temmuz 2002 yılında yürürlüğe girmiştir. Şubat 2013 itibarıyla 122 devlet Roma Statüsü’ne taraftır.