Türkiye: ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne katılanların tamamının beraat etmesi memnuniyet verici ancak bu zafer gerekli bile olmamalıydı

Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi, Mayıs 2019’da ODTÜ kampüsünde düzenlenen Onur Yürüyüşü’ne katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 18 öğrenci ve bir akademisyenin beraat etmesine hükmetti. Bunun üzerine bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü Nils Muižnieks şunları söyledi:

“İki yıldan uzun bir süre önce Ankara’da yapılan barışçıl Onur Yürüyüşü’ne polis tarafından biber gazı, plastik mermiler ve göz yaşartıcı gazla karşılık verilmiş, yürüyüşe katılanlar gözaltına alınarak mahkemelere sürüklenmişti. Bugünkü karar adalet adına bir zaferdir, ancak bu uzun süreli hukuki mücadeleye gerek olmamalıydı. Bugün bu karara sevineceğiz ama yarın, Türkiye’deki insan haklarına yönelik baskıların son bulması için verdiğimiz mücadeleye devam edecek ve ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğünü koruma çabalarımızı artıracağız.”

"Bugün bu karara sevineceğiz ama yarın, Türkiye’deki insan haklarına yönelik baskıların son bulması için verdiğimiz mücadeleye devam edecek ve ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğünü koruma çabalarımızı artıracağız.”

Nils Muižnieks
UAO Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü