Haklı Televizyon Projesi: İnsan hakları için ilk adım yaz kampı

2009 yılının Ağustos ayı boyunca Uluslararası Af Örgütü’nün koordinasyonunda yaklaşık 100 öğrencinin katılımıyla “Haklı Televizyon Projesi” gerçekleştirildi. Bu projenin oluşmasını, 50 kişilik gönüllü eğitmen ve rehber ekibi sağladı.

Bu proje, Çocuk Hakları Sözleşmesi (ÇHS)’ nin 20. Yıldönümü’nde, toplumda konuya dair farkındalık oluşmasını sağlamak ve savunuculuk yapmaya yönelik mekanizmaları güçlendirmek amacıyla oluşturuldu. Temel hedef, uzun vadede toplumda insan hakları konusunda bilinci arttırmaktı. Bu hedef doğrultusunda, bir ay boyunca, çocuklarla beşer günlük yaz kampı çalışmaları yapıldı ve bu kamp süresince; insan hakları, çocuk hakları temaları formel olmayan yöntemler ve oyun atölyeleri ile gerçekleştirildi. Yaratıcı sanat atölyelerinin bir sonucu olarak, kamp sonunda eğitime katılan 12-15 yaş arası çocuklar kendi seçtikleri bir tema (ayrımcılık, eşitlik, farklılıklara saygı, birlikte yaşam vb.) üzerine gruplar halinde senaryolar hazırladılar. Senaryo aşamasından, filmin çekim ve montaj aşamasına kadar çocukların ürettiği filmlerin sayısı, kamp sonunda 20’ye ulaştı. Çekilen kısa filmler, yerel televizyonlar ve medya kanalları aracılığıyla toplumla paylaşıldı. Savunuculuk geliştirmeye yönelik çalışmalar, haklar konusunda kamuoyunda daha derin bir zeminin oluşturulmasına yardım etti.

Amaçlanan sonuçlara ulaşmak için eğitim araçları ve kitle iletişim araçları kullanıldı. Projede kullanılan eğitim araçları, bu konuda uzman eğitmen ekip tarafından oluşturuldu. Temelde iki aşamalı olarak planlanan projenin birinci aşamasında, televizyonda yayınlanacak insan hakları konulu kısa animasyon filmleri ile çocukların bu konuya yoğunlaşması sağlandı. İkinci aşamada ise çocuklar, insan hakları konusunda edindikleri bilgi ve becerilerle savunuculuk mekanizmalarının ve araçlarının kullanımına dair bilgi edindi.

Bu proje ile toplumun farklı kesimlerinden çeşitli yaş, cinsiyet ve geçmişlere sahip insanlarla çocuk ve gençlerin bir araya gelmesi ve farklılıklara hoşgörü içerisinde sosyal iletişim becerilerini geliştirebilecekleri bir ortam sunulmuştur.

“Haklı Televizyon Projesi”, sonrasında II. Türkiye-Avrupa Demokrasi Forumu’nda örnek proje olarak sunuldu ve proje deneyimi aktarıldı. Sabancı Üniversitesi’nde “Eğitimde İyi Örnekler Konferansı”na seçilerek sözlü sunumu gerçekleşti. Eğitimde İnsan Hakları Bölümü’nün yıllık kitabında projeyle ilgili geniş bir bilgi yer almıştır. Ümraniye Belediyesi de projeyle ilgili “Ümraniye Eğitimde İyi Örnekler Konferansı” dâhilinde sunulup bir kılavuz hazırlamıştır. Haklı Televizyon Projesi’ nin başarısının ardından, Eğitim Gönülleri Vakfı, uygulamayı planlandıkları bir modülün oluşturulması için görüş istemişlerdir.

Çocukların çektiği filmler daha sonra da çeşitli yerlerde gösterime sunulmuştur. Çocuklar ve aileleri bu gösterimler sırasında izleyicilerle bir araya gelme fırsatı buldukları gibi, söyleşilere de katılmışlardır. Bu gösterimlerin başlıcaları 23 Nisan 2010 tarihinde Kadıköy Kargart ve 24-25 Nisan tarihlerinde de 2010 Taksim Pera Sanat Müzesi’nde gerçekleştirilmiştir.

Kamp Süresince Gerçekleştirilen Atölye ve Etkinlikler:

Yaz Kampı süresince çeşitli eğitim ve etkinlikler gerçekleştirildi. Özellikle eğitmenlerle gerçekleştirilen insan hakları eğitim atölyeleri, animasyon ve fotoğraf atölyeleri, çocukların insan hakları konusunda düşünmesini ve fikirlerini geliştirmesine olanak sağlamıştır. Eğitimler dışında gerçekleştirilen “Curcuna Zamanı” sırasında ise ritm ve dans atölyesi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca çocuklar, Curcuna Parti Komitesi kurarak, herkesin eğlenebileceği bir ortam hazırlamışlardır.

Kamp süresince çocukların çalıştığı ana konular ise kısaca şunlardır; Ayrımcılık, Ayrım Gözetmeme, İnsan, İnsanın Değeri ve İnsan Onuru, Herkes için Haklar, Farklılıklar, Farklılıklara saygı ve Empati.

Yaz Kampı Katılımcıları:

1. Hafta: Sedef Yıldız, Betül Şeyma Kaya, Dilruba Eda Babayiğit, Melike Karahan,Funda Yıldırım, Simge Belge, Umay Aydoğmuş, Çağdaş Ezgi Yıldız, Esra Ataoğlu, Ali Şengül, Furkan Aktürk, Yasin Yavuz, Alican Temurloğa, Berk Mercimekçi, Muhammed Salim Keleş, İbrahim Kargacıoğlu, Naci Berk Çakır, Haluk Sırma, Necmi Mert Çakır, Mert Gökbulak

2. Hafta: Merve Kuşkaya, Aslı Altay, Meryem Kemer, Hamiyet Koca, Merve Akdeniz, Sevdagül Sancar, Ezgi İrem Toga, Hazal Biber, Melisa Us, Selin Cengiz, Ece Gürbaş, Buse Erbil, Beste Atasoy, Esin Gülşah Yılmaz, Tuğba Koç, Murat Aktaş, Enis Faruk Özgen, Cengizhan Dirier, Mehmet Akif Söker, Oğuzhan Altun, Enes Yıldırım, Şeyma nur, Rabia arslan

3. Hafta: Hazal Çohadar, Beyza Şirin, Tuğba Karadağ, Merve Sedef Öztürk, Öznur Kurt, Fatma Dilara Erdem, Melis Uçankan, Filiz Yanik, Zeynep Derya Atak, Elif Coşkun, Burcu Bozkurt, Beyza Ceren Eser, Neslisah Kahraman, Deniz Eser, Salih Onur Kozcağız, Emin Arda Şenel, Batuhan Canbay, Emre Biri, Ufuk Şanlı, Fatih Eraslan, Gökhan Kabir Çevik, Umut Baser, Tarik Umut Dogan,  Nezih Efe

4. Hafta: Cemre Öztabak, İrem Mızrak, Aleyna Erdoğan, Aslı Memiş, Kübra Nur Bulut, Emrullah Baran, Kutay Koçer, Yavuz Erbaş, Faruk Şayan, Yunus Yıldız, Şerif Ertürk, Kadir Can Markacı, Hürkan Ali Gürbey, Umut Bulut, Üzeyir İlhan Öztürk, Benay Daylan, Burcu Yıldırım, Buket Simavlı, Zeynep Cansel Daylan, Göktuğ Esmer, Rengin Yağmur Akbıyık, Ayfer Karadağ, Sezin Mamaşoğlu, Mert Gürsoy, Alper Kaan Ateş

Proje Ekibi:

Proje Koordinatörü: Ela Esra Günad

İnsan Hakları Eğitim Danışman Grubu: Prof. Ioanna Kuçuradi, Prof. Betül Çatuksöken, Ela Esra Günad, Melda Akbaş, Gözde Durmuş, Emrah Kırımsoy, Mehmet Onur Yılmaz, Avi Haligua, Ayşe Beyazova, Zeynep Kılıç, Ezgi Koman

İnsan Hakları Eğitmenleri: Ela Esra Günad, Melda Akbaş, Emrah Kırımsoy, Gözde Durmuş, İrem Akı, Melda Dönertaş, Pelin Koç, Türker Sütçü, Can Vodina, Ayşe Beyazova, Betül Karaaslan, Aslı Ünal, Züleyha Aydın, Aydın Albayrak, Mustafa Aba, Tuğba Yaşaroğlu, Zeynep Kılıç, AyşeBetül Hikmel, Pınar Talaslıoğlu, Yağmur Bozkurt, Zeynep İspir Toprak, Tolga Kayıkçı, Cansu Deniz Bayrak, Nahit Hacışahinoğlu

Sinema/İletişim Proje Grubu: Prof. Peyami Çelikcan, Doç. Dr. Oktay Yalın, Yrd. Doç. Dr. Nazan Haydari, Pakkan, Öğr. Gör.Cem Çınar, Öğr. Gör.Mustafa Kara, Öğr. Gör.Serkan Öztürk, Recep Aygül

İletişim Eğitmenleri: Didem Eylem Veral, Ayla Efiloğlu, Ayça Sincer, Cihan Bozkaya, Oytun Yıdız, Hilal Eser, Cemilcan Çetinelli, Taylan Bora Dursun, Pınar Öz, Cansu Susam, Caner Can, Serkan Armutlu, Dicle Pektaş, Onur Uyar, Kenan Saylağ, Emir Şentürk, Mert Özkol

Rehber Gönüllüler: Pelin Koç, Can Vodina, Melike Arslan, Pınar Yüksel, Özge Kaya, Funda Öztürkoğlu, Cansu Deniz Bayrak