Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik? O zaman neden Fransa Başkanı Sarkozy herkesin eşit hakka sahip olmasının taraftarı değil?

Farz edin ki eviniz size hiçbir uyarı yapılamadan yıkıldı ve hükümetiniz sizi korumak için ya da barınacak bir yeriniz olması için hiçbir şey yapmıyor. Çocuğunuza sunulan eğitim çok zayıf ve siz bu konuda hiçbir şey yapamıyorsunuz.

Hayal edin ki paranız yetmediği için sağlık hizmeti alamıyorsunuz veya bir şirket suyunuzu kirletiyor ve içilmez hale getiriyor fakat yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Bir çok kişinin yeterli barınma, gıda, su, sağlık, hijyen, istihdam ve eğitim hakları günlük olarak ihlal ediliyor ve bu insanların hükümetlerini sorumlu tutmak için gerçek olanakları da yok.

Başkan Sarkozy’e göre G20 ülkeleri “yeni fikirlere ihtiyacı olan” yeni bir dünyada yaşıyorlar. Sosyal korunmayı teşvik etmek için bu şekilde bir dünya liderliğine ilham etmesine rağmen, Fransız hükümeti herkesin ekonomik, sosyal ve kültürel haklarını garantilemekte önderlik yapmadı. Uluslararası Af Örgütü, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’ni Seçmeli Protokolü’nü destekleyen sivil toplum örgütleri koalisyonunun bir üyesi. Bu koalisyon, Protokol’ü dünya çapında onaylatmak için çalışıyor. Seçmeli Protokol hakları ihlal edilen ve kendi ülkelerinde buna çözüm bulamayan kişilere, Birleşmiş Milletler aracılığı ile haklarını aramaları için yeni bir uluslararası mekanizma yaratıyor.

Fransa G20 Başkanlığına sahip olduğu için, Seçmeli Protokol STK Koalisyonu Başkan Sarkozy’e bu fırsatı değerlendirerek herkesin, öncelikle yoksulluk içinde yaşayanların, ekonomik, sosyal ve kültürel haklarının korunmasında liderlik göstermesi için çağrıda bulunuyor. Fransa’yı Seçmeli Protokol’e taraf olması için teşvik ediyoruz.

Aynı  zamanda Uluslararası Af Örgütü 5 Ekim 2011 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti devleti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Türkiye’nin Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’ni Seçmeli Protokolü’ne taraf olması çağrısında bulunan bir mektup yollamıştı. Fakat UAÖ Türkiye Şubesi yazmış olduğu mektuba henüz bir cevap almadı.

DİLEKÇEYİ İMZALAYIN: Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’e Fransa’yı Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin Seçmeli Protokol’üne taraf olması için çağrıda bulunan dilekçeyi imzalayın.

Sayın Başkan Sarkozy,

G20 Başkanı olarak, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme Seçmeli Protokolü'ne taraf olup Fransa’daki insan hakları ihlalleri mağdurlarının etkin çözümlere erişebilmelerini sağlamanız için çağrıda bulunuyorum.

G20’nin Kasım ayında Cannes’da gerçekleşecek zirve toplantısı Fransa’nın, yoksulluk içinde yaşayan insanların haklarını koruyarak, herkesin sosyal korunmasını sağlamaya kendi adamış bir ülke olduğunu uluslararası topluma göstermesi için mükemmel bir fırsat. Fransa herkesin, özellikle de yoksulluk içinde yaşayanların, hakları ihlal edildiğinde adalete erişme ve hükümetlerini sorumlu tutma haklarını sağlayarak bu işi başarabilir.

Bunu yaparak Fransa ekonomik, sosyal ve kültürel hakların Fransa’da ve dünya çapında güçlenmesini ve yasal olarak tanınmasını da sağlayacaktır.

Saygılarımla,

Dilekçeye ulaşmak için tıklayınız