Türkiye'de işçi hakları tanınmıyor

Uluslararası işçi hakları standartlarını ihlal eden yasalar sonucunda, Türkiye'de işçilerin temel haklarından olan örgütlenme, toplu sözleşme ve grev hakları kısıtlanmaktadır.

Çok sayıda kamu çalışanının sendika kurma, bir sendikaya üye olma, toplu sözleşme ve grev hakkı bulunmamaktadır.

Özel sektörde örgütlenme ve sendika kurma hakkı uluslararası standartlara uymamaktadır. Greve katılmak hapis cezası dahil olmak üzere ağır cezalarla sonuçlanabilmektedir.

Uluslararası Çalışma Örgütü, Türkiye'nin mevcut yasalarını, kamu sektörü ve özel sektör çalışanlarının örgütlenme, grev ve toplu sözleşme hakları konusunda ILO temel sözleşmelerine nasıl uyumlu hale getireceği konusunda ayrıntılı bir kılavuz yayınladı. Ancak bu konuda henüz herhangi bir reform yapılmamıştır.

Sizin yapabilecekleriniz

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanına kartpostal yollayabilirsiniz. İmzalamak veya imzalatmak üzere kartpostalları almak için bizimle temasa geçebilirsiniz.

Sayın Bakan,

Türkiye'de mevcut yasaların örgütlenme, toplu sözleşme ve grev haklarını adil olmayan bir şekilde kısıtlamasından ötürü kaygı duymaktayım. Sendika üyeleri ve diğer işçilerin, uluslararası alanda tanınan haklarını kullandıkları için hedef haline getirildiklerine dair haberlerden de ayrıca endişe duymaktayım.

Türkiye, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) temel sözleşmelerinden olan 87. ve 98. sözleşmelerini onaylamıştır ve dolayısıyla işçilerin temel haklarından olan örgütlenme, dernek kurma ve toplu sözleşme haklarını güvence altına almakla yükümlüdür. 2009 yılında, ILO Uzmanlar Heyeti, Türkiye yetkililerine mevcut yasaların ILO standartları ile uyumlu bir hale getirilmesi için bir dizi öneride bulundu.

Size aşağıda belirtilen hakları güvence altına almanız için çağrıda bulunuyorum:

- Sendika üyeleri ve diğer işçiler Türkiye'nin de onaylamış olduğu ILO sözleşmelerinde belirtildiği gibi uluslararası alanda tanınan haklarını kullanabilmelidirler;

- Türkiye'deki mevcut yasalar, hem kamu sektörü hem de özel sektör çalışanları için örgütlenme, grev ve toplu sözleşme haklarını belirleyen ILO standartları ile uyumlu hale getirilmelidirler.

İsim:

Soyisim:

Adres:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
İsmet İnönü Bulvarı No: 42
Emek
Ankara

Kartpostalı görmek için tıklayın.

Etiketler: Türkiye , İşçi hakları , ILO , Uluslararası Çalışma Örgütü , Sendika