Binlerce kişi Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki eylemcilere destek için toplandı

Uluslararası Af Örgütü’nün düzenlediği Küresel Eylem Günü çerçevesinde dünya çapında değişik şehirlerde binlerce kişi Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da insan haklarının korunması isteğiyle gösteriler yaptı.

Aktivistler, sendikacılar, öğrenciler ve Uluslar arası Af Örgütü destekçileri Fas’tan, Nepal’e kadar birçok ülkede “birliktelik ve muhalefet” adına bir araya geldi.

Londra’nın Trafalgar Meydanı’ndaki eylemlerin liderliğini yapan Uluslar arası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, “Orta Doğu ve Kuzey Afrika halkına mesajımız mücadelelerinde yalnız olmadıklarıdır. Biz sizlerleyiz. Orta Doğu ve Kuzey Afrika hükümetlerine mesajımız ise şudur: Hesap vereceksiniz. Tüm dünya izliyor” dedi.

Avusturya, Belçika, Almanya, Finlandiya, Fransa, İtalya, İzlanda, İrlanda, Lüksemburg, Fas, Hollanda, Nepal, Norveç, Paraguay, Peru, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık’taki birçok şehirde halk gösteriler düzenledi.

Londra’daki eylemde Daraa ve İdlip’teki Suriyeli protestocuların o an çekilen fotoğrafları paylaşıldı. Fas’ta yerel ve Uluslararası Af Örgütü aktivistleri Rabat’ın ana meydanlarından birinde oturma eylemi düzenledi. İsviçre’deki aktivistler Mısır’daki eylemcilerle dayanışma içinde olduklarını göstermek için kuş bakışı “Tahrir” kelimesini oluşturan bir fotoğraf eylemi düzenlerken, Fransa’da 13 ayrı şehirde etkinlikler düzenlendi.

2011’de Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da gerçekleşen ciddi değişimlere rağmen Uluslararası Af Örgütü bölgedeki hükümetlerin eşi benzeri görülmemiş temel reform çağrılarını önlemek adına aşırı şiddet kullanmaktan çekinmediklerini dile getirdi.

Tunus, Mısır ve Libya’da uzun süredir yönetimde olan iktidarların yıkılmasından sonra Kuzey Afrika’da oluşan iyimserliğe rağmen gerekli reformlar yapılıp insan hakları ihlallerinin tekrar etmeyeceği garantisi sağlanabilmiş değil.

Mısır’ın askeri yöneticileri, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi (SCAF), defalarca 25 Ocak Devrimi’nin taleplerini yerine getirme sözü verdi, fakat Uluslararası Af Örgütü bu yöneticilerin birçok insan hakları ihlallerine sebep olduğunu ve bazı vakaların Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek’in yönetiminde yaşananlardan daha kötü olduğunu açıkladı.

Suriye’de silahlı kuvvetler ve istihbarat servisleri, eylemcileri ve muhalefeti korkutmak, susturmak ve kontrol altına almak amacıyla insanlığa karşı suç olarak tanımlanan birçok ölüm ve işkence vakasından sorumlu tutuluyor.

Uluslararası Af Örgütü, 2011’in Mart ayında Suriye’de eylemler sırasında öldürüldüğüne inanılan 5400’den fazla bireyin ismine ulaştı.

Çoğu silahsız yüzlerce kişi korunan muhaliflerin kalesi olan Humus’ta şarapnel ve pusudan açılan ateş sonucu öldü.

Salil Shetty, “Mısır gibi ülkelerde insan hakları gelişmelerine karşı şiddetli bir direniş görüyoruz. Aynı zamanda Suriye gibi diğer ülkelerde ise hükümetler eylemcileri şiddet kullanarak bastırıyor” dedi.

Fakat bölgede gençlerin ve kadınların başrol oynadıkları protesto gösterileri şaşılası derecede dirençli olduklarını kanıtladı ve insanlar hedeflerini bırakacaklarına dair çok az bir belirti gösteriyor ya da parça parça gerçekleşecek reformları kabul edecek gibi görünmüyor.

İhlalciler ve insan haklarının içinde bulunduğu durumun değişmesine karşı olanlar yaptıklarından sorumlu tutulacaklarını güvence altına almak için bugün burada toplandık. İnsan haklarının gelişimine karşı gelme girişimlerinin sona ermesi gerek.

Ek kaynaklar:

• Detaylı bilgi için lütfen Uluslararası Af Örgütü’nün Küresel Eylem Günü Facebook sayfasını ziyaret edin.

• Küresel Eylem Günü için yapılan eylem fotoğraflarına Flickr sayfasından ulaşabilirsiniz.

• Ocak ayında Uluslararası Af Örgütü Başkaldırının Yılı adlı raporunda bölge hükümetlerinin 2011 yılı içerisinde emselsiz temel reform çağrılarını önlemek adına nasıl aşırı şiddet kullanmaktan çekinmediklerini anlattı.

• Uluslararası Af Örgütü Başkaldırının Yılı adlı beş dakikalık bir video hazırladı.

Etiketler: Orta Doğu , Kuzey Afrika , Suriye , Tunus , Mısır , Libya , dayanışma , destek , Küresel Eylem Günü