Walid Yunus Ahmet’in tutuklanmasının 12. yıldönümünde Twitter eylemi yapıyoruz

Ebu Kubeib olarak da bilinen Walid Yunus Ahmet, 6 Şubat 2000’de Irak’ın Kürdistan bölgesinde tutuklanmıştı. 10 yıl boyunca herhangi bir suçlama ya da duruşma olmaksızın 10 yıldan fazla süre tutuklu kaldı. Nihayet 2010’da kendisine suçlama yöneltildi ve 17 Mart 2010’da mahkemeye çıkarılarak Kuzey Irak’ın Kürdistan bölgesinde bulunan Dohuk’taki Ceza Mahkemesi tarafından beş yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Üç yıl boyunca ailesi Walid’in yaşayıp yaşamadığına dair bilgi alamadı. Şu anda ise işkence gördüğünü ve mahkumiyetini protesto etmek için açlık grevine girdiğini biliyorlar. 10 yılı aşkın süren ve suçlama olmadan geçirdiği tutukluluk sürecinde çoğu zaman hücrede tecritte kaldı.

2000’de tutuklanmadan önce Walid bir radyo ve televizyon kanalında program yapıyordu ve bazı dokümanları Kürtçe, Arapça ve Türkmence’ye çeviriyordu. Kanalın Kürdistan’daki muhalif İslami Hareket Partisi ile ilgili olabileceği iddia ediliyor.

Tutuklandığı gün Walid İslami Hareket’in bir toplantısı sonrasında başka birisinin arabasına binmişti. Bu sırada polis aracı durdurdu ve arama yaptı. Polis memurları araçta patlayıcı madde bulduğunu söyledi ve Walid’i orada tutukladı. “Gizli ihbarcılar”a göre Walid’in 2009’da Dohuk’ta ele geçirilen patlayıcılarla bağlantısı bulunmaktaydı. Fakat bu patlayıcılarla ilgili hiçbir tutuklama gerçekleşmedi ve patlayıcıları rapor edenler de Walid’i tanıdığını reddetti.

Walid, “Kerkük’te ve Musul’daki destekçilerine 2009’da Dohuk’ta terör saldırıları düzenlemeleri için hapishaneden emir ve talimatlar göndermekle” suçlandı. Uluslararası Af Örgütü, bunun adil olmayan, herhangi bir yargılanma söz konusu olmadan uzun süreli tutukluluğunu haklı çıkarmak adına uydurma bir suçlama olduğuna inanıyor.

Suçlamanın “gizli ihbarcılar” tarafından sağlandığı iddia edildi. Fakat bu ihbarcılar ne delil sunmak için ne de Walid’in savunma avukatı tarafından sorgulanmak için mahkemeye geldi.

Walid’in ailesi, oğullarını savunmaları için bir avukata başvurunca, bunun bir “güvenlik meselesi” olduğu gerekçesiyle red cevabı aldı.

Walid’in cezaevinden gönderdiği iddia edilen mektupların hiçbirinden de kanıt elde edilemedi. Walid’in ceza alma sürecinde mahkeme sadece hapishanede geçirdiği geçen yılı göz önünde bulundurdu. Bu da aldığı beş yıllık cezanın daha dört yılının kaldığı anlamına geliyordu çünkü ilk 10 yıl boyunca Walid hukuka aykırı bir şekilde tutuklu kalmıştı.

Walid’in hukuka aykırı bir şekilde tutuklu kalmasında -bu süre zarfında üç yıl boyunca zorla kaybedilmeye maruz kaldığı ve işkence gördüğü iddia edilen- rolü olanlar hala adalete teslim edilmedi.

Walid Yunus Ahmet’in kararı temyiz edildi ama cezası onaylandı. Walid şu anda Dohuk yakınındaki Asayiş Hapishanesi’nde tutuluyor. Uluslararası Af Örgütü’nden bir delegasyon Haziran 2010’da Erbil’deki hapishanede Walid’i ziyaret etmişti.

Uluslararası Af Örgütü Walid Yunus Ahmet’e yönelik suçlamaların uydurma olduğuna ve adil olmayan bir yargılama sürecine maruz kaldığını düşünüyor.

Uluslararası Af Örgütü Walid Yunus Ahmet’in derhal ve koşulsuz salıverilmesi, uzun tutukluluğunun soruşturulması ve kendisine tazminat sağlanması konusunda çağrı yapıyor.

EYLEM

Walid Yunus Ahmet’in tutuklanmasının 12. yılında Twitter eylemi düzenliyoruz.

6 Şubat Pazartesi günü aktivistlerden Kürdistan Bölgesel Hükümeti Başbakanı Bahram Salih’e tweet yazmalarını istiyoruz

Twitter hesabı: @BarhamSalih

Kullanılacak hashtag‘ler: #KRG (Kurdistan Regional Government / Kürdistan Bölgesel Yönetimi)  #Kurdistan

Ana mesaj ve örnek tweetler:

.@BarhamSalih Bugün Walid Yunus Ahmet’in tutuklanmasının 12. yılı. #KRG’de hukuka aykırı bir şekilde tutuluyor. Onu derhal serbest bırakın.

.@BarhamSalih Walid Yunus Ahmet hukuka aykırı bir şekilde tutuklu ve adil olmayan bir yargılama sonucu ceza aldı. Onu derhal serbest bırakın.

Walid Yunus Ahmet #KRG’de 12 yıldır hapiste ve ancak geçen yıl uydurma suçlamalarla ceza aldı. @BarhamSalih onu derahal serbest bırakın!

.@BarhamSalih sizden #Kurdistan’daki Walid Yunus Ahmet’i derhal serbest bırakmanızı talep ediyoruz.

.@BarhamSalih #KRG’de adil olmayan ve siyasi açıdan taraflı bir mahkemede ceza alan Walid Yunus Ahmet’i unutmadık. Onu derhal serbest bırakın

12 yıldır #KRG’de tutuklu ve suçlu olduğuna dair hiç kanıt yok. Walid Yunus Ahmet derhal serbest bırakılsın. @BarhamSalih

Etiketler: Walid Yunus Ahmet , Twitter , Eylem , Twitter eylemi , Irak , Ebu Kubeib