İsrail ablukaya son vermeli

"Bugün burada, Uluslararası Af Örgütü üyeleri ve insan hakları aktivistleri olarak, Gazze’de yaşayan insanların haklarını savunmak ve İsrail’i Gazze’ye yönelik yasa dışı ablukasına son vermeye tekrar çağırmak üzere toplandık.

İsrail, 27 Aralık 2008’de saat 11.30’da Gazze’den İsrail’e yapılan roket saldırılarını durdurmak için giriştiğini açıkladığı Dökme Kurşun Operasyonu’nu başlattı. 18 Ocak’ta Hamas ve İsrail karşılıklı ateşkes ilan edinceye kadar 347’si çocuk 1393 Filistinli ve 3’ü sivil 13 İsrailli öldürüldü. Dökme Kurşun Operasyonu’nun sivil altyapı üzerinde korkunç etkileri oldu. AB’nin zararı hesaplamak üzere gönderdiği ekibe göre, Hasarın yüzde 84’ü evler, tarım alanları ve özel sektöre aitti. Zaten ciddi hasarları olan, eskimiş ve tamir gerektiren, hayati önemdeki altyapı da saldırılarda ciddi zarar gördü. Dökme Kurşun Operasyonu ardında 600 bin ton moloz bıraktı.

Gazze’de insani kriz, Dökme Kurşun Operasyonu’ndan önce 2007’de başlamıştı. Ambargodan önce Gazze’ye girmek için altı resmi sınır kapısı vardı. Ambargodan önce, Gazze’den günde 70 kamyon dolusu ürün ihraç ediliyor, 583 kamyon dolusu mal ve insani yardım Gazze’ye giriyordu. Operasyon’dan önce, yani ambargonun ilk iki yılında, önceki dönemin beşte biri kadar kamyonun Gazze’ye geçmesine izin verildi. Gazze’nin Dökme Kurşun Operasyonu sırasında bombalanan tek un değirmenini tamir etmek üzere gereken çimento dahi henüz Gazze’ye giremedi.

Saldırılardan sonraki ilk üç ay içinde, Gazze’de iş gücünün yüzde 40’ı olan 140 bin insan işsiz kaldı. Zaten 2007’de ambargo başladığından beri özel sektörde 120 bine yakın iş iflas etmişti. Büyük bir hızla azalan iş sayısı ve düşen gelir bir yana, ambargo sebebiyle yükselen fiyatlar dahi Gazzeliler’in nasıl bir yoksulluk kapanında olduklarını tahmin etmek için yeterli. Dökme Kurşun Operasyonu’ndan önce bile Gazze’de yaşayan ailelerin p’i günde 1 doların altında kazanarak ayakta kalmaya çalışıyorlardı. Gazze’deki 122 sağlık kuruluşunun yarısına yakını saldırı sırasında yıkılmıştı. Bugüne kadar çok azı çalışır hale getirilebildi. 1.5 milyonluk Gazze nüfusunun yüzde 52.5’i 18 yaşın altında çocuklardan oluşuyor. Bu çocukların yüzde 67.1’i mülteci konumundalar. Okula devam edebilen şanslı azınlıkta sağlık taraması sonucu en sık rastlanan sağlık sorunlarının, yetersiz beslenme ve kansızlık olduğu anlaşıldı.

Aslında İsrail’in izolasyon politikası yeni değil. Gazze 2000ler’den beri sıklıkla kapalı bölge olarak ilan edilse de 2007’de başlayan ambargo bambaşka özelliklere sahip. Bir tarafın giriştiği uluslararası hukuka aykırı saldırılar ne kadar ağır olursa olsun, diğer tarafın saldırılarına haklılık kazandırmaz. İsrail’in Gazze’de uyguladığı ve birkaç kişinin eylemleri için herkesi cezalandıran abluka uluslararası insani hukukun toplu cezalandırmaya karşı maddesinin açık bir ihlalidir. Ne olursa olsun temel sorumluluk, işgalci bir güç olarak, toplu cezalandırma politikasına tüm sınır ve geçişleri açarak son vermeyen İsrail’e aittir. İsrail, Dökme Kurşun Operasyonu ve diğer askeri operasyonları sırasında yarattığı hasar için tazminat ödemeli, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları, insan hakları ihlalleriyle ilgili uluslararası soruşturmayı kabul etmelidir. Gazze‟de yardım amaçlı çalışmaları saldırılarda zarar gören fon verenler de tazminat haklarını aramalılar. İsrail, Gazze’ye yönelik yasa dışı saldırı ve işgallerini sonlandırmalıdır. Mısır, Gazze’yi ve Gazze’de yaşayan insanları hayata bağlayan Refah Kapısı’nı açık tutmalıdır.

Nüfusunun yüzde 80’i yardımlarla yaşayan Gazze Şeridi’nde, çoğunluğu çocuk yaşta 1.4 milyon insan üç yıldır bir kapanın içinde hayatta kalmaya çalışıyor. Abluka bir toplu cezalandırma yöntemidir, uluslararası suçtur. İsrail, uluslararası toplum tarafından Dökme Kurşun Operasyonu ve diğer askeri operasyonları sırasında yarattığı hasar için tazminat ödemeye zorlamalı. Gazze’de insani yardım amaçlı çalışmaları saldırılarda zarar gören kuruluşlar tazminat haklarını aramalılar. Uluslararası Af Örgütü üyeleri ve insan hakları aktivistleri işgalci güç konumundaki İsrail ablukayı kaldırana kadar uluslararası toplumu seferber etmek üzere ellerinden geleni yapmaya ve Gazze’de yaşayanları unutturmamak üzere sokakta olmaya devam edecekler.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi

Etiketler: Gazze , İsrail , Filistin , İşgal Altındaki Filistin Toprakları , Gazze Şeridi , Dökme Kurşun Operasyonu , Refah Kapısı , İstanbul