Brezilya halkıyla dayanışmak için Uluslararası Eylem Günü

SİVİLLERE SİLAH SATIŞINI YASAKLAYIN, YAŞAMI SAVUNMAK İÇİN EVET DEYİN.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, 23 Ekim´de Brezilya´da sivillere silah ve mermi satışının yasaklanması için yapılacak referandumda Brezilya halkıyla dayanışmak ve Brezilya halkını EVET oyu vermeye teşvik etmek için 16 Ekim Pazar günü Ankara Brezilya Büyükelçiliği önünde bir eylem yaptı. Eylem sırasında yapılan açıklama şöyle:

"23 Ekim 2005 hem Brezilya hem de dünya için tarihi bir gün.

23 Ekim’de Brezilya’daki yaklaşık 122 milyon kayıtlı seçmen silah ve mermilerin sivillere satışının yasadışı olup olmaması gerektiğini oylayacak.

Bu referendum, dünyada bu konuyla ilgili yapılacak ilk referendum olma özelliğini taşıyor.

Brezilya’da yıllardır silahlanmaya karşı çalışan sivil toplum kuruluşları, tüm dünya halklarından destek istiyor.

Son iki yıldır silahlanmaya karşı ve uluslararası silah ticaretinin denetlenmesi için bağlayıcı bir sözleşmenin Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanarak kabul edilmesi için “Silahlar Denetlensin” kampanyası yürütmekte olan Uluslararası Af Örgütü, bu çağrıya cevap veriyor.

Bu referandum, sadece Brezilya’nın Latin Amerika’daki en büyük silah üreticisi olması açısından değil, şu nedenlerle de yaşamsal bir öneme sahip.

• Brezilya silahlı cinayet sayısında dünyanın bir numaralı ülkesi.

• Her yıl en az 38,000 kişi ateşli silahlar nedeniyle ölüyor yani 15 dakikada 1 kişi.

• Her 15 dakikada bir kişi kurşun yarasından ölüyor

• Son 10 yılda Brezilya’da silahla öldürülen kişi sayısı, diğer bütün ülkelerden –savaş halinde olanlar dahil- daha fazla

• Ateşli silahlar motorlu araç yaralanmalarından daha fazla sayıda kişiyi öldürüyor

• 15-24 yaş arası gençler arasındaki birincil ölüm sebebi, ateşli silahla yaralanmalar

Silahların Brezilya kamu sağlığına etkisine dair UNESCO raporuna (Mortes Matadas, 2005) göre son 10 yılda 325,551 kişi ateşli silahla öldürülmüş. Ekonomik ve sosyal eşitsizlik, adaletin ve kamu güvenlik kurumlarının yetersizliği, ülkede dolaşımda olan 17 milyon ateşli silah olduğu gerçeği de göz önüne alındığında silahlı şiddet olaylarındaki bu korkunç artışın sorumlusu.

Referandumun sonucu EVET çıktığı takdirde sivil halk evlerinin, sokaklarının ve kamusal alanlarının silah dolu olmasını istemediğini göstermiş olacak. Dünyaya, silahların insanları daha güvenli kıldıklarına inanmadıkları mesajını vermiş olacaklar.

Bölgenin ve dünyanın diğer hükümetlerinin birçoğu bundan etkilenerek benzer yerel girişimlerde bulunacak ve bölgesel anlaşmaları etkileyecek.

Brezilya silah lobisi referandumda HAYIR çıkması için büyük bir kampanya yürütüyor. Bu yüzden dünya çapındaki silahlanma karşıtları bugün Brezilya halkına açık desteklerini gösterecek, yalnız olmadıklarını söyleyecek. Biz de buradan, sivillerin elindeki silahlar yüzünden neredeyse her gün acı çeken bir ülke olan Türkiye’den Brezilya’daki dostlarımıza sesleniyoruz:

Dünyaya silahsız bir dünyanın mümkün olduğunu göstermek için EVET deyin.

Hayatı savunmak için EVET deyin…

Em defesa da vida, vote SIM."

Etiketler: Silah ticareti , Silahlar denetlensin , Control arms , Brezilya , ATT