Avrupa’ya yaz geldi ama insan hakları tatile girmiyor

Adalet, Temel Haklar ve Vatandaşlıktan Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Viviane Reding, 9 Eylül 2012 tarihine kadar Avrupa Birliği vatandaşlarının hakları konusu ile ilgili halka açık bir danışmanlık hizmeti veriyor

Bu çalışmadan alınacak geri bildirimler, Avrupa Komisyonu’nun gündemini belirleyecek olan, Avrupa Birliği’nin 2013 vatandaşlık raporunu şekillendirmede kullanılacak. Ancak, Uluslararası Af Örgütü, bu danışmanlık hizmetinde insan haklarından hiç bahsedilmemesinden kaygı duymakta.

Biz, Komisyon’un AB’deki herkes için insan haklarını sağlama konusunda geleceği daha çok etkileyen nitelikte olmasını istiyoruz. AB, zaten insan haklarına saygı duymak ve insan haklarını teşvik etmekle yükümlü ayrıca AB bunu gerçekleştirmek için gerekli araçlara da sahip. Ancak AB, üyesi olan 27 ülkedeki insan hakları ihlallerine düzenli olarak göz yumuyor.

Şimdiye kadar AB, kapsamlı bir insan hakları iç politikası geliştirme konusunda başarısız oldu. Ve ürettikleri çözümlerde de kuşkusuz hırssız bir tavır sergiledi. Dolayısıyla AB, insan haklarının tamamı için ciddi bir fark yaratma konusunda başarısız oluyor.

Geçen dört yıl boyunca, Komisyon’un güncel AB standartlarında yaş, engellilik, din/inanç, cinsel yönelim alanlarındaki boşlukları doldurmayı hedefleyen eşitlik yönergesi, AB Komisyonu’nda çıkmaza girdi. Dahası, İstihdam Yönergesi Taslağı gibi AB ayrımcılıkla mücadele yasaları, yeterli korumayı sağlama konusunda başarısız. Ayrımcılık karşıtı çalışmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

2010’da Komisyon, kadın ve erkek arasında Cinsiyet Eşitliği Stratejisi 2010-2015’in bir parçası olarak, kadın sünnetini de içeren kadına yönelik şiddet konusunda bir strateji üretme sözü verdi. Ancak şimdi böyle kapsamlı bir stratejiyi yürütmeyi reddediyor.

Kadına yönelik şiddet konusunda strateji talebimiz için tıklayınız.

Kadın sünnetine son vermek için sürdürdüğümüz çalışmalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız

Konu ile ilgili imza kampanyasına katılmak için tıklayınız.

Konu ile ilgili 24 Temmuz'da düzenlenecek olan Twitter eylemine katılmak için gün içinde göndereceğimiz Tweet’ler:

"AB vatandaşlarının hakları konuşulurken insan hakları neden gündemde değil? @EU_Commission #RightsatRisk http://bit.ly/LLNfAG"

"Avrupa SİZİN insan haklarınızı ihmal ediyor. @EU_Commission ‘dan haklarınızı korumasını talep ediyoruz! http://bit.ly/LLNfAG#RightsatRisk"

"Avrupa insan hakları konusunda daha ilgili olmalı. HERKESin hakkı aynı şekilde korunmalı #RightsatRisk http://bit.ly/LLNfAG"

"@EU_Commission insan haklarının vatandaşlık hakkının bir parçası olmadığını düşünüyor. Mesajımız tam aksi http://bit.ly/LLNfAG#RightsatRisk"

"İnsan hakları vatandaşlarını haklarıyla ilgili bilgilendiren AB’nin gündeminde olmamalı mı @EU_Commission #RightsatRisk http://bit.ly/LLNfAG"

"@EU_Commission İNSAN haklarından bahsetmeden hangi hakla bizi haklarımızla ilgili bilgilendiriyor? #RightsatRisk http://bit.ly/LLNfAG"

Etiketler: Adalet Temel Haklar ve Vatandaşlıktan Sorumlu Avrupa Komisyonu , Avrupa Komisyonu , Cinsiyet Eşitliği