Dünya Kadın Yürüyüşü, 29-30 Haziran 2010

17 Ekim’de Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yapılacak olan Dünya Kadın Yürüyüşü’nün 3. Uluslararası Eylem'inin bir ayağı da 30 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilen Avrupa Feminist Buluşması idi.

Dünya Kadın Yürüyüşü (DKY) yoksulluğa ve cinsiyete dayalı şiddete karşı mücadele veren kadınlar tarafından 10 yıl önce oluşturulan uluslararası feminist bir ağ. Avrupa Feminist Buluşması Türkiye’deki sendika ve meslek grupları gibi bazı sivil toplum kuruluşları ve partilerin ev sahipliğinde DKY koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. Etkinliğin hazırlığına katılan örgütler hem maddi anlamda katkıda bulundular hem de programın organizatörlüğünü üstlendiler. Bu örgütlerden biri de Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’idi.

3. uluslararası eylemin de dört ana aktivizm alanı olan kadına yönelik şiddet, kadın emeği, ortak mallar ve doğal kaynaklara erişim, barış ve sivilleşme konuları Avrupa Feminist Buluşması’nın iki oturumda gerçekleştirilen eş zamanlı atölyelerinin de ana başlıklarıydı. Bu başlıkların yanında köktencilik ve milliyetçilik, LGBTT hareketi ve Kıbrıs’ın birleşmesi için feminist hareket konularında da üç atölye gerçekleştirildi. Bunun dışında iki genel oturumda temsilcileri tarafından Kürt ve Türk kadın hareketi ve Irak Kadın Hareketi sunuldu. Son oturumda atölyelerden çıkan karar ve talepler ortaklaştırılarak yazılan 2010 DKY Avrupa Feminist Buluşması Manifestosu bildirildi.

Kapanış oturumundan sonra 22 ülkeden 500’ü aşkın kadın İspanyolca, İngilizce, Fransızca, Kürtçe ve Türkçe sloganlarla Taksim Meydanı’ndan Galatasaray’a yürüdü. Kadınlar “Hepimiz özgür oluncaya dek kadınlar yürüyecek”, “Barış hemen şimdi”, “Jin, jiyan, azadi”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadınlar özgür olsa dünya yerinden oynar”, “Mutfakları terk ettik alanlardayız” diyerek kadına yönelik her türlü şiddete karşı kadın dayanışması çağrısı yaptılar. Yürüyüşün sonunda ise yazılan manifesto İngilizce, Türkçe ve Kürtçe olarak basına bildirildi.

Dünya Kadın Yürüyüşü  Avrupa Buluşması Deklarasyonu

Bugün, 30 Haziran 2010. Dünya Kadın Yürüyüşü 3. Uluslararası Eylemi'nin Avrupa buluşması için 22 ülkeden ve bölgeden 500'den fazla kadın İstanbul'da toplandı. İstanbul'a gelerek, kadın  hakları ve halkının kaderini tayin hakkı için mücadele eden Türk ve Kürt kadınlarla dayanışmamızı ifade ediyoruz. Bütün kadınların haklarından tam yurttaşlar olarak yararlanabileceği, açık, demokratik ve seküler bir Avrupa düşüncesini dile getirdik.

Buluşmamız, daha önce aralarında balkan ağının oluşturmak ve bu etkinliği hazırlamak amacıyla farklı ülkelerde yapılan çeşitli ulusal toplantıların ürünüdür.

Hükümetlerin ve uluslararası kurumların, toplumsal hareketlerin elli yıllık kazanımlarına ve kadın haklarına yönelik saldırılarında ekonomik ve mali krizi kullandığı bir dönemde toplanıyoruz.

Bu önlemleri kınıyor; çalışma ve emeklilik koşullarının kötüleşmesine karşı mücadele ediyoruz.  Özelleştirmeye ve kamu hizmetlerine ayrılan bütçede kesintilere karşı mücadele ediyor; bunun yerine askeri bütçelerin azaltılmasını istiyoruz. Hem toplumsal hareketlerin kriminalizasyona ve bu hareketleri bastırmak için kadınlarla yönelik şiddet kullanılmasına hem de aşırı sağın, fundamentalizmlerin ve militarizmin yükselişine karşı direniyoruz. Kadın aktivistlere yönelik devlet kaynaklı her tür şiddete karşı olduğumuz gibi, özellikle Kürt kadınları ve çocuklarına yönelik cinsel tacizin devlet politikası haline getirilmesine de karşıyız. Hepimiz, ulusal, cinsel ve sınıfsal sömürüye karşı mücadeleyi sürdürmekte kararlı, ezilen ulusların kadınlarının yanında yer alıyoruz.

Bizim, taban hareketlerinden gelen kadınların uluslararası feminist hareketi olarak, birlikte organize edip katılacağımız eylemler şunlardır:

- Ekim 2010'da Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde uluslararası barış ve sivilleşme eylemi;
- Diyarbakır'da 151 Kürt politikacı, belediye başkanı, kadın hakları savunucusu ve sendika üyesine karşı açılan davanın izlenmesi;
- Ekim 2010'da Brüksel'de güvencesiz çalışma ve işsizliğe karşı Avrupa yürüyüşleri;
- Kasım 2010'da Portekiz'de yapılacak NATO zirvesine karşı zirve toplantısı;
- Eylül 2010'da Avrupa Sendikaları Konfederasyonu'nun gösterisi.
- 2011 yılında Avusturya'da gıda egemenliği konulu bir Avrupa forumunun düzenlenmesi.

Dünya Kadın Yürüyüşü'nde yaptığımız gibi, toplumsal hareketleri, halkların yerel düzeyde verdiği mücadeleler arasında bağlar kurmaya ve onları kıtasal düzeyde birleştirmeye çağırıyoruz. Bugün, kapitalizmi, ataerkini ve ırkçılığı yok etmek için, bu mücadeleleri birleştirme günüdür.

Kadınların yaşamını değiştirmek için dünyayı değiştir!

Dünyayı değiştirmek için kadınların yaşamını değiştir!

Etiketler: Dünya kadın yürüyüşü , Kadın hakları , Avrupa Feminist Buluşması , İstanbul , Eylem , Etkinlik , Demokrati