Güldünya'ya Sesleniş mektup yarışması ödül töreni

Ocak 2006’da Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, yürütmekte olduğu “Kadına Yönelik Şiddete Son!” kampanyası çerçevesinde, namus kisvesi altında işlenen cinayetlerle ilgili duyarlılığı arttırmak amacıyla “Güldünya’ya Sesleniş” başlıklı bir mektup yarışması düzenledi.

Teyzesinin damadının tecavüzüne uğrayarak hamile kalan ve kardeşleri tarafından, ailenin “namusunu” temizlemek için Şubat 2004’te öldürülen Güldünya Tören, yaşadığı trajediyle Türkiye’de namus cinayetlerinin görünür hale gelmesinde büyük rol oynamıştı. Bu nedenle Uluslararası Af Örgütü, kadınlara yönelik aile içi şiddetin en korkuncu olan ve soğukkanlılıkla işlenen namus cinayetlerine karşı söyleyecek sözü olan herkesi, Güldünya’ya mektup yazmaya davet etti.

Yarışmanın seçici kurulu Aylin Aslım; Emine Yaman; Halime Güner; İlkay Bahçetepe; Leyla İpekçi; Leyla Pervizat; Nebahat Akkoç; Şevket Akdemir; Yeşim Denizel; Yıldırım Türker’den oluşuyordu ve 8 Mart 2006 tarihinde Fransız Kültür merkezinden düzenlenen törenle yarışma ödülleri dağıtıldı.

Birinciliğe İzmir’den Ezgi Kızmaz’ın mektubu layık görülürken, ikinciliği Ankara’dan yüksek lisans öğrencisi Işıl Özbek, üçüncülüğü ise Van’dan Perihan Özbey aldı.

Gebze, Kocaeli’ndeki M Tipi Kapalı Cezaevinden yarışmaya mektup gönderen Songül Mengütay; Tarsus, Mersin’den Onur Uçar ve İstanbul’dan İnci Dal Esenyurt ise Jüri Özel Ödülü’ne layık bulundu.

Katılımcıların yaş dağılımı 12-86 yaş arasında olan yarışmaya Türkiye’de 43 ilden, İsviçre ve Almanya’dan 302 mektup geldi. Katılımcıların p’i kadındı. Ayrıca 13 farklı cezaevinden 16 kadın ve 22 erkek Güldünya’ya mektup yazdı.

Hazırlanan bu kitap, Uluslararası Af Örgütü’nün düzenlediği “Güldünya’ya Mektup” yarışmasına katılan eserler arasından seçilen yaklaşık 70 mektubun yer aldığı bir seçki. Güldünya’ya yazılmış bu mektuplar, töre ve namus diye öldürülen binlerce kadına sesleniyor aynı zamanda. Mektupların çoğu, yaşamı elinden alınmış bir kadının yaşadığı acıları paylaşıyor; aynayı ‘erkek’ topluma tutuyor, şiddetin hesabını soruyor; çok güçlü dayanışma sözleri ve kadına yönelik şiddete son mesajları içeriyor.

Etiketler: Güldünya'ya Sesleniş , Mektup yarışması , Ödül töreni , Aylin Aslım , Güldünya , Emine Yaman , İlkay Bahçetepe , Leyla Pervizat , Nebahat Akkoç , Sevket Aydemir , Yeşim Denizel , Yıldırım Türker