AİHM, British Airways’in Hristiyan çalışanına ayrımcılık yaptığı yönünde karar verdi

Uluslararası Af Örgütü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bugün verdiği bir kararla, havayolu şirketi British Airways’in bir çalışanına dini inançları yüzünden ayrımcılık uyguladığı yönünde karar vermesinin ifade ve inanç özgürlüğünü onaylar nitelikte olduğunu dile getirdi.

Havayolu şirketi iş yerindeyken görünür bir haç giymesini engelleyince, Kıpti Hristiyan Nadia Eweida, davayı AİHM’e taşıdı.

Uluslararası Af Örgütü Ayrımcılık Uzmanı Marco Perolini, "Dini semboller giymek ifade ve inanç özgürlüğünün önemli bir parçasını oluşturuyor. Memnuniyetle karşıladığımız bu karar çalışma iş yerinde tüm inançların inananlarına yönelik ayrımcılığı umuyoruz ki azaltacaktır” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, Eweida’nın vakasına benzer, sadece görünür dini ya da kültürel semboller ya da kıyafetler giydikleri için Müslüman bireylerin işten çıkarıldığı ya da özel sektör tarafından işe alınmadığı birçok vaka belgeledi.

Belçika, Fransa, Hollanda ve İsviçre’nin de aralarında olduğu ülkelerde özel sektör işverenleri dini ve kültürel semboller ve kıyafetlere yönelik yasakları, işle ilgili faaliyetler ve görevleri gerçekleştirmek için bu yasakların gerekli olması ile haklı gösterilmeye çalıştı.

Perolini "Bu eğilim maalesef dini inançları olan bireylere yönelik ayrımcılığı örtmek için sık sık bir sis perdesi olarak kullanılıyor. Tabii ki işverenlerin, çalışanlarının iş yerinde dini semboller giymesini kısıtlayacak kurallar koyduğu vakalar mevcut, fakat her zaman bunu yapmakta meşru bir sebep olmalı ve kısıtlama her zaman sebep için gerekli ve oranlı olmalıdır” diye konuştu.

Aynı kararda Mahkeme başka üç Hristiyan çalışanın haklarının ihlal edilmediği yönünde karar verdi.

Ladele ve McFarlene işten çıkarılmalarını iş verenleri, eşcinsellerin evliliklerinde rehberlik yapmayı hem de eşcinsel çiftlere danışmanlık vermeyi reddetmeleri sebebine dayandırdı, bu Hristiyanlık inançlarına göre ayrımcılık anlamına geliyor. Bu vakalarda çalışanlar kendi işlevleri bağlamında esas olan görevleri yerine getirmeyi reddetti.

Perolini “İnanç özgürlüğü ya da dini özgürlük, diğerlerinin haklarını koruma amacı ile kısıtlanabilir ki bu durum kısıtlama da cinsel yönelim temelli ayrımcılıktan muaf olmalıdır” dedi.

Etiketler: Nadia Eweida , Kıpti Hristiyan , British Airways , Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi , AİHM , Ayrımcılık