İsrailli hahamlar, Musevi olmayanlara ev satışını ve kiralanmasını yasakladı

Uluslararası Af Örgütü, İsrail’de onlarca haham başı tarafından imzalanan ve Musevi olmayanlara ev satışı ile kiralanmasını yasaklayan dini kararı kınadı.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Philip Luther, “İsrail hükümeti tarafından görevlendirilen ve maaşları kamu bütçesinden ödenen dini liderler tarafından alınan bu karar, açıkça İsrail nüfusunun yüzde yirmisini oluşturan Filistinli vatandaşları hedef alıyor ve bu vatandaşlara yönelik ayrımcılığın hem barınma hem de diğer alanlarda devam ettiğini gözler önüne seriyor” dedi.

Her ne kadar bu karar resmi bir hükümet politikası olmasa da, oldukça etkili bir haham olan Safed Hahambaşı Shmuel Eliyahu ve İsrail'in başka şehir ve belediyelerindeki hepsi kamu görevlisi olan mevkidaşları da kararı imzalayan hahamlar arasında yer aldı.

Haham Eliyahu, Ekim ayında Musevilere yönelik olarak Musevi olmayanlara ev satmamaları  ve kiralamamalarını isteyen bir mektup yazdı. Aslında yerel bir okulda okumak için kalacak yer arayan Arap kökenli öğrencileri hedefleyen bu mektup diğer 18 haham tarafından da imzalandı.

Luther, “İsrail’de Filistinli vatandaşlara gönderilen bu çağrıların ilettiği mesaj daha net olamazdı: Barınacak yer arayan Filistinli vatandaşlara yönelik ayrımcılık, dini yetkililer tarafından da destekleniyor,” dedi.

Haham Eliyahu’nun Ekim ayında yazdığı mektupta evlerini Filistinli vatandaşlara kiraya veren ya da satan Musevilere yönelik harekete geçilmesi için de çağrıda bulunuldu.

Mektupta ‘[Evini bir Arap’a kiraya veren ya da satan Musevinin] çevresi ve komşuları, bu haramdan geri dönene kadar o kişiyle aralarına mesafe koymalı, onunla ticaret yapmaktan çekinmeli, onu Tevrat okuma hakkından men etmeli ve o yokmuş gibi davranmalıdır’ ifadesi yer aldı.

Kasım ayında, İsrail Azınlık İşleri Bakanı, Adalet Bakanı’ndan  Haham Eliyahu’nun kin ve nefreti tahrik etmekten dolayı soruşturulmasını talep etti ve resmi hahamlık görevinin askıya alınması görüşünü sundu.

Adalet Bakanı’nın bu konuda herhangi bir adım attığına dair Uluslararası Af Örgütü’ne henüz bir bilgi ulaşmadı.

Luther, “Dini, ırksal ve etnik temele dayalı ayrımcılığı  yasaklayan uluslararası insan hakları sözleşmelerine taraf olan İsrail devleti, önde gelen hahamlar tarafından yapılan bu çağrıyı reddetmeli, haham Eliyahu ve diğer ırkçı faaliyetleri destekleyen kamu görevlilerine karşı disiplin önlemleri almalı ve İsrail Filistinli vatandaşlarına barınmaları ve yüksek eğitim alabilmeleri için olanak sağlamaya çalışmalıdır” dedi.

Etiketler: İsrail , Haham , Musevi , Ev , Kira