Fransa’da kadınların kamuya açık yerlerde peçe takması yasaklandı

Uluslararası Af Örgütü, kamuya açık yerlerde yüzü saklayan herhangi bir giyim şeklini yasaklayan yasayı protesto

eden ve aralarında yüzlerini tamamen kapatan peçeler takmış 2 kadının da olduğu kişilerin gözaltına alınmasını kınamaktadır. Polis tarafından sorgu için alınan bu kişiler daha sonra serbest bırakıldı.

Yasa bugün yürürlüğe girdi. Polis, bu kişilerin Paris’in merkezinde izinsiz gösteri yaptıkları gerekçesi ile gözaltına alındıklarını söyledi.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Program Direktörü John Dalhuisen, “Fransa’daki kadınların din ve ifade özgürlüğü hakları var; hakları ihlal edildiği zaman bunu protesto etme konusunda da özgür olmalıdırlar. Bu yasa; ifade özgürlüğü de dâhil olmak üzere tüm insan haklarını koruyan ve destekleyen bir ülke olmakla övünen Fransa’yı utanç içine düşürmüştür. Fransa’daki kadınların değerlerini, inançlarını ve kimliklerini ifade etmelerini engelleyen bu yasa bir kenara atılmalıdır" dedi.

Etiketler: Fransa , Din özgürlüğü , İfade özgürlüğü