03 Kasım 2011 Perşembe

Trans, Onurlu ve Türkiyeli Projesi

“Trans, Onurlu ve Türkiyeli”:  Sosyal Adalet İçin Kültürel Bir Müdahale isimli proje, Güney Afrikalı sanatçı Gabrielle Le Roux tarafından tasarlanmış ve üretimportre çizim, video prodüksiyon ve kitaptan oluşan alternatif bir sanat çalışmasıdır, İstanbul ve Ankara merkezli  olmarak devam etmektedir.

Proje, Türkiye’de yaşayan trans bireylerin yaşadıkları hak ihlallerine dikkati çekmek ve trans aktivistlerin yaşam hikayelerinin görünürlüğünü artırmak amacıyla gerçekleştirilen bir sanat çalışmasıdır. Bu sanat çalışması kapsamında, Türkiye’de yaşayan ve insan hakları savunuculuğu yapan trans aktivistlerin portreleri çizilmekte, portresi çizilen aktivistlerle video röportajlar yapılmakta ve kendileri ile yapılan röportajların deşifresi üzerinden bir kitap hazırlanmaktadır.

Gerçekleştirilen çalışma, Uluslararası Af Örgütü Hollanda Şubesi ile İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu tarafından mali açıdan desteklenmektedir. Proje kapsamında, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Diyarbakır’dan toplam 20 trans insan hakları savunucusunun portreleri Gabrielle le Roux tarafından çizilmektedir. Portresi çizilen trans insan hakları savunucuları ile aynı zamanda röportajlar gerçekleştirilmekte ve bu esnada video kayıt alınmaktadır.

Yapılan video röportajların deşifresi yapılmakta ve editasyon süreci sonrası, projenin bir çıktısı olarak Türkçe – İngilizce olarak basılacak bir kitap oluşturulmaktadır. Kitap ile birlikte, yapılan video çekimleri ile birlikte, trans insan hakları savunucularının röportajlarından oluşan bir DVD proje kapsamında gösterime sunulmak üzere hazırlanmaktadır.

Projenin prodüksiyon sürecinin bitiminde, gerçekleştirilen çalışma İstanbul’da Anadolu Kültür Merkezi desteği ile Cezayir Binası’nda 11 Kasım 2011’de sergilenmeye başlayacaktır. Serginin Kasım 2011’de Ankara’da da gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

İstanbul ve Ankara’da yapılacak açılışlar sonrası, serginin dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirilmesi amacıyla proje ekibinin görüşmeleri devam etmektedir. Bu kapsamda, Avrupa başta olmak üzere, Asya, Amerika ve Afrika’nın çeşitli ülkelerinde sergilerin gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

SANATÇI HAKKINDA

Gabrielle Le Roux, Londra, Cape Town, Karayipler, Amsterdam ve Kanarya Adaları’nda çalışmalarına devam etmekte olan bir sanatçı ve aynı zamanda bir insan hakları savunucusudur.

Gerçekleştirdiği sanatsal çalışmalar, daha çok çalışmalarına konu olan kişilerin birinci şahıs hikayeleri ile portre çizimlerinden oluşmaktadır.

Gabrielle Le Roux, bu çalışmaları bir nevi araştırma, belgeleme ve toplumsal konuları kamuoyuyla paylaşma olarak tanımlamaktadır.

Le Roux, 1990’lar boyunca Güney Afrika’da kadın hakları ve cinsel sağlık konularında  uluslararası insan hakları savunuculuğu yaparken, bir yandan da çeşitli toplumsal konulardaki sanatsal çalışmalarına devam etmiştir. Yaptığı ilk çalışma, Dominik Cumhuriyeti’nde yaşayan ve yüz yaşını aşmış 10 kadın ile gerçekleştirmiş olduğu portre çizim çalışmasıdır. Yaşlı kadınların hayat hikayeleri ile sorunlarına dair duyarlılık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilmiş olan bu çalışma dünyanın çeşitli şehirlerinde sergilenme imkanı bulmuştur.Diğer bir çalışma, 10 Afrikalı trans insan hakları savunucusu ile gerçekleştirilen “Proudly African and Transgender” adlı çalışmadır. Bu çalışma ile çeşitli sanat ve insan hakları çevrelerinde takdir toplayan Gabrielle Le Roux, Londra Docklands Müzesi, UNESCO Paris Müzesi ve Uluslararası Af Örgütü Amsterdam Sanat Merkezi gibi ilgi toplayan müzelerin yanında, alternatif sanat merkezleri, konferanslar ve karma sergi mekanlarında da çalışmalarını sergileme imkanı bulmuştur.

Gabrielle Le Roux, Mayıs 2011’den bu yana Türkiyeli trans insan hakları savunucuları ile devam ettirmekte olduğu “Trans, Onurlu ve Türkiyeli” başlıklı portre çizim, video prodüksiyon ve kitap projesine İstanbul ve Ankara merkezli olmak üzere devam etmektedir.

SERGİ

Sergi açılışları proje kapsamında önemli yer tutmaktadır. Bu kapsamda, İstanbul ve Ankara’da açılışlar gerçekleştirilecektir. Sergilerin küratörlüğü, daha önce 4çeşitli kültür-sanat festivalleri ile bağımsız sanat çalışmalarında önemli çalışmalar gerçekleştirmiş olan Milen Nae tarafından gerçekleştirilecektir.

Sergilerin temel amacı, Ankara ve İstanbul’daki kültür-sanat çevresine ulaşarak, alternatif sanat çalışmalarının görünürlüğünü bahsedilen sanat çevresi içerisinde artırmak ve trans insan hakları savunucularının yürüttükleri zorlu aktivizm hikayelerini akademisyenler, sanat çevreleri, öğrenciler, medya kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve yönetim çevrelerine aktarmaktır.

Etiketler: Trans Onurlu ve Türkiyeli , Gabrielle Le Roux , Londra , Cape Town , Türkiye