Brezilya'da barışçıl toplanma hakkının güvence altına alınması için harekete geçin!

Brezilya’da Haziran 2013’te başlayan protestolar, 1992’den bu yana gerçekleşen en geniş çaplı protestolar arasında yer alıyor ve bu protestolarda çok sayıda talep dile getiriliyor. Brezilya’daki Uluslararası Af Örgütü olayların başlamasından bu yana yaşananları takip ediyor ve protestoculara yönelik polis baskısının artması ve yetkililerin barışçıl protesto hakkını yeteri kadar korumaması nedeniyle kaygı duyuyor.

Uluslararası Af Örgütü Brezilya Şubesi insan hakları savunucularını Brezilya yetkililerine yazarak aşağıdaki taleplerde bulunmaya çağırıyor:

* Yetkililer polisin, göstericilerin, protestoları izleyenlerin ve toplumun güvenliğine öncelik vererek ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma haklarına saygı duyacağını ve bu hakları koruyacağını, güvence altına almalıdır.

* Yetkililer polisin, biber gazı kapsüllerinin doğrudan protestoculara ateşlenmesi ve protestocuları dağılmaya zorlamak için ateşli silahların kullanılması dâhil olmak üzere, hak ihlali teşkil eden güç kullandığı durumları engellemek üzere derhal müdahale etmelidir.

* Yetkililer, polisin aşırı güç kullanımı ve protestocuların keyfi bir şekilde göz atına alınmaları ile ilgili hızlı, bağımsız, kapsamlı ve tarafsız soruşturmalar yürütmeli, sorumlu bulunan emniyet görevlilerini adalete teslim etmelidir.

Başvuruların gönderileceği yerler:

CEP: 22238-900 Rio de Janeiro – RJ

E-posta: documentacao@gabgovernador.rj.gov.br

Arka plan

Haziran’ın ilk haftasında, São Paulo ve Rio de Janeiro’da toplu taşıma ücretlerinin artırıldığı duyurulduktan sonra, “Ücretsiz Geç Hareketi” (Free Pass Movement), halktan sokağa çıkarak hükümetten zammın iptal edilmesini talep etmeleri çağrısı yaptı. İlk gösteriler polisin protestoculara fiziksel saldırısının yanı sıra, biber gazı ve plastik mermi kullanımıyla sert bir şekilde bastırıldı. São Paulo’da gazeteciler bile polis tarafından kullanılan biber gazı kapsülü ve plastik mermiyle vuruldu ve yaralandı. İnsanlar biber gazının etkisini hafiflettiği için sirke bulundurmaktan tutuklandılar.

Süreçte, yeni protestolar için çağrılar yapıldı. São Paulo, Brasília, Salvador ve Rio de Janeiro gibi şehirlerde protestolara katılanların sayısı 300 bine ulaştı. Fortaleza, Florianópolis, Porto Alegre, Belo Horizonte, Campinas, Salvador, Goiânia ve Belémand São Bernardo do Campo gibi şehirlerde de kitlesel hareketler oluştu. Ardından taleplerin kapsamı genişledi: FIFA Dünya Kupası ve Olimpiyatlar'ın altyapısı için kullanılan kamu fonlarının şeffaflaştırılması, daha birçok şeyin yanı sıra, sağlık, eğitim ve toplu taşımaya yatırım yapılmasını da içermeye başladı.

Bazı vakalarda polisin gereksiz güç kullandığı yönünde kanıtlar mevcut, diğer vakalarda ise bazı insanların yaralanmasıyla sonuçlanan aşırı güç kullanımının belirtileri var. Polisin ateşli silah kullandığına dair kanıt da bulunmakta. Yüzlerce insan gözaltına alındı, aralarında gazetecilerin de olduğu birçok kişi yaralandı. 17 Haziran’da, Rio de Janeiro’da ateşli silahların Parlamento’daki bir grup protestocuyu dağıtmak için kullanılması en az üç kişinin yaralanmasına sebep oldu.

Yetkililerin ve polisin protestolara müdahale etmeye hazırlıklı olmamasının, bir yandan halkın zarar görmesine, bir grup bireyin özel mülke zarar vermesine,  bir yandan da barışçıl protestocuların şiddetle bastırılmasına sebep olduğu anlaşılıyor.

Bazı durumlarda protestolardaki kitleleri kontrol etmek amacıyla gönderilen polisin, ne gösterilere katılan barışçıl protestocuların güvenliğini sağlamak için, ne de özel mülk ve kamu malını korumak için orada bulunduğu açıktı. Anıtlar ve kamu binaları ağır hasar almış, dükkânlar ve mağazalar yağmalanmış, bankalara saldırılmıştı.

Uluslararası Af Örgütü, Brezilya’nın çeşitli eyaletlerinde önümüzdeki günlerde düzenlenecek protestoları engellemek üzere şiddetin artması riski nedeniyle endişeli ve yetkililere, güç kullanımından kaçınan ve sadece gerekli durumlarda orantılı güç kullanımına yönelik politikalar uygulamaları çağrısı yapıyor.

Etiketler: Brezilya , Aşırı güç kullanımı , Biber gazı , İfade özgürlüğü , Barışçıl toplanma hakkı