20 Aralık 2016 Salı

BM Güvenlik Konseyi Halep kararı için geç kaldı

Yürütülen siyaset ve devam eden müzakereler, BM gözlemcilerinin Halep'e gönderilmesine izin veren Güvenlik Konseyi kararıyla sonuçlandı.

Karar, üç ay içinde, Rusya'nın üçüncü veto tehdidi altında ve yoğun müzakerelerle dolu bir haftasonunun ardından çıktı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü BM Ofisi Şefi Sherine Tadros, "Dünya, BM'nin Halep'in durumuna nasıl tepki gösterdiğini izliyor. Yüz binlerce insan Suriye ve Rusya hükümetlerinin güvenli bir tahliyeye ve bağımsız gözlemlemeye izin vermesini talep ederken, bu önemli önlem çok geç geldi. Ancak binlerce kişi hala Doğu Halep'in kuşatılmış bölgelerinde sıkışmış durumda ve sıfıra yakın sıcaklıkta saatlerce tahliye edilmeyi beklemekteler" dedi.

Tadros sözlerine şöyle devam etti: "Tahliyeler günlerdir gerçekleşiyor ve bu zaman zarfında konvoyların saldırıya uğradığını gördük. Bu önemli adımın atılması neden bu kadar uzun sürdü? BM gözlemcileri sadece gözlem yapmamalı, aynı zamanda işlenen savaş suçlarını soruşturmaları için onlara izin verilmeli."

Tadros son olarak şunu dedi: "Nihayetinde Halep'te harekete geçmek için anlaşıldı, BM Güvenlik Konseyi bu ilk adımı inşa etmeli ve sadece Halep'e değil tüm tahliye alanlarına acilen gözlemciler göndermelidir."

Etiketler: Halep , Suriye , BM