16 Aralık 2016 Cuma

Uluslararası Af Örgütü'nden Kırım raporu: Karanlıkta!

Uluslararası Af Örgütü, Kırım'la ilgili dün bir rapor yayımlandı. Raporda, " Kırım Tatar halkı, Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından işgal edilmesinden ve yasadışı ilhakından bu yana Rus makamları tarafından sistematik bir zulme tabi tutuldu" denildi.

'Karanlıkta: Muhalifleri Susturmak' başlıklı rapor Rusya makamları tarafından iki buçuk yıl boyunca kontrol edilen Kırım yarımadasında, Kırım Tatar topluluğuna ve diğer muhalif seslere karşı uygulanan baskıcı taktikleri el aldı.

Konuyla ilgili konuşan Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, "Kırım'da Rus işgaline karşı en görünür ve tutarlı muhalif olan Kırımlı Tatarlar, muhalefeti susturmayı amaçlayan bir baskı dalgasında de facto yerel ve Rusya makamları tarafından kasten hedef alınmaktadır" dedi.

Dalhuisen sözlerine şöyle devam etti: "Tek başına dahi uluslararası hukukun ihlali olan Kırım'daki baskıcı Rus yasal çerçevesinin toptan kabulü yoluyla Rusya makamları, Kırım Tatar toplumu içindeki kilit liderlerin ve aktivistlerin de aralarında bulunduğu neredeyse tüm muhalif sesleri kovuşturmaya tabi tuttu ve sürgüne zorladı.

"Bu yasal çerçeve, Kırım Tatar azınlığına karşı bir araç olarak kullanılmanın yanı sıra, genel olarak toplanma özgürlüğü
ve Kırım'daki özgür medya için feci sonuçlar doğurdu."

"Rusya, uluslararası hukuka aykırı olarak yasalarını toptan Kırım bölgesine dayattı ve bu da Rusya makamlarına, uydurma 'aşırılık karşıtlığı' suçlamalarıyla Tatar toplumunun önemli figürlerini takip etmelerine izin verdi. Bu kişilerin vakalarının birçoğu raporda belgelendi. Kırım Tatar temsilci örgütü Meclis de keyfi bir şekilde "aşırılık yanlısı bir örgüt" olarak yasaklandı ve onunla olan herhangi bir dernek suç haline getirildi."

Dalhuisen sözlerine şöyle devam etti: "Meclis üzerindeki tüm kısıtlamalar kaldırılmalıdır, üyelerini ve Rusya'nın işgali ve ilhakına barışçıl bir şekilde karşı olan diğerlerini taciz etmek ve gözdağı vermek üzere tasarlanmış cezai işlemler sona ermelidir."

Raporun tamamına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Etiketler: Kırım , Rusya