07 Haziran 2016 Salı

Vurulma Olayı

Muhammet ve Orhan yakın arkadaşlardı ve fırında kazandıkları günlük 10 TL ile ailelerinin geçimlerine katkıda bulunuyorlardı. Lise öğrencisi Muhammet Aydemir vurulmasından 10 gün önce fırında çalışmaya başlamıştı ve yaz tatili boyunca çalışmayı planlıyordu.

Aileleri Uluslararası Af Örgütü'ne, öldürüldükleri gece Muhammet ve Orhan'ın fırında çalıştıklarını ve fırın için odun hazırladıklarını söyledi. Aynı gece saat 21.00 sularında PKK fırının birkaç yüz metre ilerisindeki Diyadin Emniyet Müdürlüğü binasına saldırdı ve polisle çatıştı. Çatışma sonucu silahlı bir PKK üyesi öldürüldü.

Uluslararası Af Örgütü'nün izlediği kamera kayıtlarında Muhammet ve Orhan'ın aynı akşam saat 20.45'de fırının önüne geldikleri görülüyor. Saat 21.00'de görünüşe göre çalışmaya başlamayı bekleyen Muhammet ve Orhan'ın hala fırının önünde oldukları ve silahlı çatışmaların başladığı an bir anda kaçmaya başladıkları görülüyor.

Muhammet'in babası Mehmet Hanifi Aydemir Uluslararası Af Örgütü'ne, o gece silahlı çatışmanın başlamasının ardından Muhammet'in dışarıda çalıştığını bildiği ve endişelendiği için oğlunu üç kere aradığını söyledi. Muhammet'in, ailesine fırının karşısındaki odunlukta güvende olduğunu ve sokağa çıkmayacağını söylediğini ifade etti.

Yetkililer Uluslararası Af Örgütü ile Ağustos 2015'de gerçekleştirdikleri görüşmelerde Muhammet ve Orhan'ın öldürüldüğü olay yerinden bir veya daha fazla kez ateş edildiğini ve bu nedenle özel harekat timlerinin olay yerine geldiğini iddia etti. Yetkililer ayrıca olay yerine vardıklarında Orhan'ın kendilerine silah doğrulttuğunu iddia etti. Kamera kayıtları Muhammet ve Orhan'ın vurularak öldürüldüğü sokağın karşısında 20 metre uzaklıktaki odun deposunu göstermiyor.

Uluslararası Af Örgütü ile görüşen iki tanık da polislerin 23.00 sularında olay yerine geldiğini doğruladı. Tanıklar o sırada aynı sokakta odun deposunun hemen yakınında evlerinin dışında bulunuyordu. Polisin ateş ettiğini görmediklerini, önce birkaç metre ötedeki odun deposuna atılan bir ses bombası olduğunu düşündükleri bir patlamanın olduğunu ve hemen ardından otomatik silah veya silahlardan ateş edildiğini ifade etti. Uluslararası Af Örgütü anlatılanlarla tutarlı olan odun deposundaki kurşun deliklerini olaydan bir hafta sonra ziyaret ettiği olay yerinde inceledi.

Etiketler: Diyadin , Muhammet Aydemir , Orhan Arslan , Uluslararası Af Örgütü , Ağrı , Yargısız infaz